Zacuscă țărănească de vinete, rețetă tradițională de familie

Zacuscă țărănească de vinete, rețetă tradițională de familie

Rețete Fără Carne 20 septembrie 2019
10 borcane de 370 ml
Porții
60 m
Timp preparare
180 m
Timp gătire
240 m
Gata în
Bucătărie: Romaneasca
Grad dificultate: Medium

Zacuscă țărănească de vinete, rețetă tradițională de familie

 

Zacuscă...numai când aud acest cuvânt de-a dreptul  îmi plouă în gură! Întotdeauna am agreat poate mult peste măsură acest fel de mâncare, uneori uitând de mine și am deschis și al doilea borcan 😂😂😂

Fac această rețetă de mai bine de 20 de ani și asta pentru că înainte, bunica a fost cea care se ocupa de acestă minunăție, odată pentru că într-adevăr gustul este uimitor de bun, ușor dulce și cu aromă de fum și în al doilea rând pentru că nu am mâncat alta mai bună! Vinetele și gogoșarii se coc întotdeauna la foc deschis și probabil acest aspect o face să fie foarte bună și aromată în același timp. Într-adevăr necesită ceva mai mult timp, pentru că toate legumele se toacă la cuțit, în funcție de cât de mult dorim și ne place.

Zilele trecute o doamnă m-a rugat dacă am vreo rețetă de zacuscă, ceva mai light, adică fără prea mult ulei și atunci mi-am zis că e musai să împărtășesc cu dumneavoastră rețeta mea!

Așadar rămâneți alături pentru a consulta lista ingredientelor și modul de preparare după care să vă apucați de greabă.

Ingrediente necesare pentru 10 borcane de 370 ml:

  • 5 kg de vinete proaspete
  • 3 kg de gogoșari roșii, încercați să îi alegeți să nu fie verzi
  • 1 kg de ceapă galbenă
  • 1 căpățână de usturoi
  • 500 ml ulei de floarea soarelui
  • 50-70 g sare, după gustul fiecăruia
  • 3-4 frunze de dafin
  • 1 lingură de piper proaspăt râșnit
  • 500 ml bulion sau 1 kg de roșii proaspete

Mod de preparare:

Coacem vinetele și gogoșarii, musai la foc deschis pe grătar, pentru a obține gustul ușor de afumat, le curățăm și le lăsăm la scurs.

Curățăm ceapa și usturoiul, le spălăm, le tocăm mărunt și le punem la călit pe foc mic în uleiul de floarea soarelui cu o lingură din cantitatea totală de sare.

Tocăm gogoșarii mărunt în funcție de cât de fină dorim să iasă zacusca și îi adăugăm peste ceapa călită, continuând să călim până și ceapa prinde culoarea gogoșarilor.

Adăugăm vinetele tocate mărunt, sare, foile de dafin, piperul, fierbem la foc mic (atât cât să nu zicem că nu avem foc sub oală) timp de minim 2 ore amestecând constant să nu se prindă.

Ultima dată adăugăm și sucul de roșii sau roșiile opărite, curățate de coaja și casa semințelor și trecute prin blender și mai fierbem 25-30 de minute.

Sterilizăm borcanele în cuptor și le lăsăm departe până zacusca e gata fiartă. Verificăm gustul și dacă mai este nevoie de sare și piper.

Turnăm în borcane, închidem capacele și le punem în prosoape să se răcească treptat. Spor la treabă și poftă bună!

Urmărește-ne și pe Instagram!
Urmărește-ne și pe Facebook!
Comentarii
Nici un comentariu pentru această postare. Fii primul!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Rețete asemănătoare
Pastă din brânză de năut și nuci caju
Pastă din brânză de năut și nuci caju Această pastă din brânză de năut și nuci caju este alternativa perfectă a pateurilor vegane pe care le găsiți în comerț și...
Brânză vegană din năut
Brânză vegană din năut Cred că orice zi de post merită să pregătim ceva nou și bun, azi vom face o brânză vegană din năut. Așadar printr-un procedeu simplu, din...
Bulete de șuncă cu cașcaval
Bulete de șuncă cu cașcaval Cine nu a mâncat vreodată bulete de cașcaval dar dacă le îmbunătățim și facem bulete de șuncă cu cașcaval? Sunt atât de bune atât calde...