Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt, reteta traditionala din Banat

Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt, reteta traditionala din Banat

Cină 29 iunie 2018
4 p
Porții
5 m
Timp preparare
15 m
Timp gătire
20 m
Gata în
Bucătărie: Romaneasca
Categorie: Cină
Grad dificultate: Ușor
Unii ar tinde sa spună ca este reteta ardeleneasca, dar după denumire tind sa cred mai mult ca este bănățenească. Eu îmi aduc aminte ca tata era tare îndrăgostit de acest fel de mâncare, pe care bunica lui îl pregatea din primăvara și până ce intrau in toamna, adică de când apăreau primii dovlecei și pana la ultimii de cules din țarina. Este o mâncare simpla de vara, se face rapid și o poți adapta după ce ai la îndemâna. Și aici ma refer la lactate, se poate face cu lapte, iaurt, smântâna, lapte bătut, kefir.
Urmărește-ne și pe Instagram!
Urmărește-ne și pe Facebook!
Cum să faci Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt, reteta traditionala din Banat
Ingrediente
  • Dovlecei 800 g
  • O ceapa mare sau 2 mai mici
  • 4-5 căței de usturoi
  • 3-4 linguri ulei de floarea soarelui
  • 1 lingura sănătoasă de faina (40 g)
  • 400 g iaurt gras
  • 1 legătura de mărar
  • Sare și piper după gust
Step by step method
1
Pentru început ne apucam de dovlecei, dacă acestea sunt fragezi, nici nu este nevoie sa ii curățăm și ii putem da pe răzătoarea cu ochiuri mari, ii punem intr-un castron cu sare și ii lăsam deoparte cât timp ne ocupam de restul ingredientelor. Dacă dovleceii sunt mai bătrâni, este musai sa ii curățăm de coaja și de semințe și automat mai punem in completare o bucata mică
2
Curățăm ceapa și usturoiul, le tocam mărunt și le călim in ulei pana devin sticloase, adăugăm faina și amestecam astfel încât sa o incorporam bine in grăsimea din tigaie.
3
Adăugăm dovlecelul cu tot cu apa care a lăsat-o și continuam sa gătim pana se desface toată faina. Punem iaurtul, condimentam cu sare și piper și lăsam sa fiarbă aproximativ 10 minute la foc mic.
4
Punem și mararul și este gata. Putem servi alături de chiftele, un mălai jumeri de slănina sau cu friptura. Simplu, nu-i așa?! Spor la treaba și pofta buna!
Comentarii
Nici un comentariu pentru această postare. Fii primul!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Rețete asemănătoare
File de cod negru în crustă de verdețuri la cuptor
File de cod negru în crustă de verdețuri la cuptor Cea mai simplă și mai rapidă rețetă, File de cod negru în crustă de verdețuri la cuptor. Un preparat foarte...
Tochitură de pui cu ciuperci și bacon
Tochitură de pui cu ciuperci și bacon Poate sună prea diferit, dar aceasta tochitură de pui cu ciuperci și bacon este de-a dreptul o mâncare spectaculoasă, atât din punct de...
Drob de spanac cu năut și mozzarela
Drob de spanac cu năut și mozzarela Eu acest drob de spanac cu năut și mozzarela, mai degrabă l-as denumi chec. Poate pentru simplul fapt că l-am copt într-o tavă...