Turte pe tigaie cu mălai, urdă și ceapă verde

( 5 out of 5 )
Loading...
  • -8 bucServings+
  • 30 mTimp de preparare
  • 20 mTimp de gatire
  • 50 mGata in
Print Recipe

Turte pe tigaie cu mălai, urdă și ceapă verde

Turte pe tigaie cu mălai, urdă și ceapă verde sunt cea mai recentă descoperire a mea și au pornit de la ingredinetele pe care le-am găsit prin frigider și nu am vrut să le arunc. Tocmai ce primisem un calup de urdă pe care l-am mâncat doar cu roșii, ceapa verde și puțină slăninuță, însă mi-a mai rămas undeva în jur de jumătate de kilogram.
Mi-am zis că dacă este pâine cu mălai de ce nu as putea face și turte cu mălai și umplute cu ceea ce ai la îndemână, sunt convins că așa cum au ieșit acestea cu urdă, pot fi la fel de bune și cu o șunca, cașcaval, telemea sau chiar cartofi.

Amintirile din bucătăria de la bunicii din Ardeal îmi dau fiori de fiecare dată, cu mâncăruri simple, dar extrem de gustoase și sănătoase în același timp, de nu te mai opreai din mâncat.

Bunica Măriuca făcea “liptii din aluat de pită”, pentru că asta și erau, lipii din aluatul rămas de la pâinile pe care le cocea în cuptorul de pământ, vezi reteta aici. Și făcea asta pentru că pâinea dura destul de mult, era un aluat fără prea multă frământare, însă stătea la dospit în cămară cam jumătate de zi, până apuca să între la cuptor. Așa că până pâinea era gata încropea aceste lipii, care sunt foarte gustoase pe care le mâncam cu lapte rece, fasole frecată, zacuscă sau ce mai avea ea. Eu am încercat și cu un pesto de leurdă și merg de minune, detalii aici.

Și vă mărturisesc că în casa bunicilor mei din partea mamei din Ardeal, pâinea era alimentul de bază, apoi celelalte și mi-o aduc aminte pe buna Măriuca, când spunea că atunci când pleci la drum musai să ai o pită la tine, că niciodată nu se stie ce se poate întâmpla. Întotdeauna când pleca de acasă, la noi sau la ceilalți nepoți avea în traistă pâine.

Rămâneți alături pentru lista ingredientelor și modul de preparare și vă veți bucura de o pâine gustoasă și arătoasă în același timp.

Pentru multe alte rețete cu sau fără carne ori preparate de post  și multe altele, găsiți în secțiunea gustări, click aici sau pe fotografie.

C8514272-7D54-4A48-BAA2-62D97C2FFB0A.jpeg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Cum să faci Turte pe tigaie cu mălai, urdă și ceapă verde

Ingredinete:

  • 100 g de făină de mălai 
  • 450 g făină albă
  • 300 ml apă călduță
  • 25 g drojdie proaspătă sau 5 g drojdie uscată 
  • 1 lingură de zahăr
  • 100 ml ulei vegetal
  • 12 g sare

Ingrediente pentru umplutură: 

  • 400 g urdă proaspătă
  • 1 legătură de ceapă verde
  • sare și piper după gust

Mod de prepare:

Cernem într-un castron încăpător ambele tipuri de făină, adăugăm sarea și dăm departe.

Punem drojdia într-o 100 de ml de apă călduță din cantitatea totală de apă, zahărul și amestecăm până se omogenizează. Lăsăm să se activeze drojdia la loc calduț.

Turnăm drojdia, uleiul restul de apă in castronul cu compoziția din cele două făini și cu ajutorul unei spatule de Silicon amestecăm până aceasta va deveni ineficientă, după care trecem la frământatul manual.

Scoatem aluatul afară din castron, ungem pereții castronului cu puțin ulei, punem aluatul înapoi și îl lăsăm să dospească până își dublează volumul.

Cât timp sta aluatul la dospit preparăm compoziția de urdă: zdrobim urda cu ajutorul unei furculițe, adăugăm sare și ceapa verde tocată mărunt.

Răsturnăm aluatul pe un plan de lucru presărat cu făină și-l facem sul.

Împărțim aluatul în 8 părți egale și le dăm forma unor bile.

Punem câte o bucată de aluat pe planul de lucru presărat cu făina și întindem puțin, adăugăm o parte de urdă și aducem capetele spre interior, astfel încât să formăm din nou o bilă.

Presăm ușor fiecare bilă obținută, astfel încât să o întindem și să obținem o plăcintă cu diametrul de 14-15 cm.

Încingem o tigaie de preferat cu fundul gros și o ungem cu puțin ulei. Punem turta și o coacem la foc mediu cam 3 minute pe fiecare parte sau până se rumenește frumos.

Putem servi ca atare sau unse cu smântână, smântână cu usturoi, sau cu ceea ce vă place. Așadar de aici nu îmi rămâne decât să va urez spor la treabă și poftă bună! 

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password