Tort Prichindel cu ananas, cremă de brânză și bezea italiană

( 4.3 out of 5 )
Loading...
  • -10 pServings+
  • 60 mTimp de preparare
  • 1:20 hTimp de gatire
  • 2:20 hGata in
Print Recipe

Tort Prichindel cu ananas, cremă de brânză și bezea italiană

Azi facem un tort mai aparte, Tort Prichindel cu ananas, cremă de brânză și bezea italiană un desert festiv care își merită orice efort, atât pentru aspect dar și pentru gust.

Nici nu știu cu ce să încep, să spun că este de fapt prajitura cu brânză și ananas pe care o făcea tanti Florica sau să vă spun cât de bună este! 😂😂😂

Am încercat prin această rețetă să readuc în actualitate și să reinterpretez cea mai simplă prajitură cu brânză și ananas, care îmi aduc aminte de copilărie și sunt multe, însă pe aceasta o asociez cu prajitura Fanta, care are aceeași compoziție de brânză dulce de vaci.

Este ușor de făcut, cu ingredinete la îndemâna oricui și poate fi făcută atât cu ananas proaspat sau din conservă, iar pentru o notă de eleganță am adăugat bezeaua italiană pe care am ars-o cu lampa de bucătărie cu gaz, pentru un plus de culoare. 

Rețeta prajiturii Fanta cu cremă de branză dulce și jeleu de portocale

Haideți să vedem lista ingredintelor și să ne apucăm de treabă! 

Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie. 

necunoscut.jpg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

Cum se face Tort Prichindel cu ananas cremă de brânză și bezea italiană

Ingrediente pentru blat:

  • 6 ouă
  • 180 g zahăr tos
  • 180 g făină albă
  • 1 linguriță de zahăr vanilat
  • 30 ml ulei
  • Un praf de sare

Ingrediente pentru crema de brânză:

  • 700 g brânză grasă de vaci
  • 200 g unt cu 82% grăsime
  • 100 g zahăr pudră
  • 1 linguriță zahăr vanilat

Ingrediente pentru ananas

  • 1 ananas (al meu a avut 1,4 kg)
  • 100 g zahăr tos
  • 200 ml apă
  • 1 lingură cu vârf de amidon, eu am pus la ochi, nu am cântărit 
  • O jumătate de lămâie tăiată felii

Ingrediente pentru bezeaua italiană:

  • 200 g zahăr tos
  • 100 g albușuri cântărite
  • 50 ml apă
  • Un praf de sare

Pentru scaliile de ciocolată: 

  • 100 g ciocolată cu minim 55% cacao

Mod de preparare pentru blat:

Preîncălzim cuptorul la 170 de grade.

Punem ouăle cu un prăfoșenie sare și cu ajutorul unui robot de bucătărie le batem până se deschid la culoare și își triplează volumul.

Adaugăm zahărul treptat și batem până obținem o compoziție fermă care lasă valuri.

Punem uleiul și amestecăm ușor cu un tel.

Punem treptat și făina cernută printr-o sită deasă și amestecăm ușor cu ajutorul unui tel cu mișcări ușoare de jos in sus.

Turnăm compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și o coacem 25 de minute.

Mod de preparare pentru ananas:

Punem zahărul cu apa și lămâia la fiert.

Curățăm ananasul de coajă și îl tăiem felii. Scoatem partea lemnoasă din mijloc și îl punem în siropul de zahăr. Fierbem aproximativ 10-12 minute, scoatem ananasul și lămâia afară.

Adăugăm amidonul dizolvat in 70 ml apă și fierbem până se formează un lichid gelatinos. Punem înapoi ananasul, mai dăm un clocot și punem deoparte să se răcească. Mai amestecăm din când în când să nu se formeze pojghiță. 

Dacă folosiți ananas din conservă veți avea nevoie de o conservă de ananas felii și veți proceda la fel, puneți sucul la fiert, de data aceasta fără a-i pune zahăr, dizolvați amidonul în apă și fierbeți până se leagă după care mai dați un clocot cu feliile de ananas. 

Mod de preparare cremă de brânză:

Neaparat brânza trebuie să fie bine stoarsă. Dacă nu e o puteți pune pe un șervet de bucătărie până lasă toată apa, dacă e nevoia mai schimbări șervețelul.

Punem toate ingredinetele într-un bol și cu ajutorul robotului de bucătărie batem până se spumează ușor și se leagă compoziția. 

Asamblare: 

Din blatul obținut decupăm cu ajutorul inelelor sau formelor de bucătărie câte 2 cercuri de 12, 13 și 14 cm diametru. 

Primul strat va fi blatul cu diametrul de 12 cm, care va fi ușor însiropat cu jeleul de ananas, punem o felie de ananas, cremă de brânză (ar trebui să fie destul de rece, să nu se înmoaie).

Venim cu blatul de 13 cm și repetăm operațiunea cu jeleul, felie de ananas ( dacă diametrul feluri de ananas este prea mic pentru a cuprinde întreg blatul decupăm dintr-o altă felie și completăm.

Punem cele 2 blaturi de 14 cm, blatul 13 si repetăm aceleași operațiuni, iar in final al doilea blat de 12 cm. 

Dăm la rece, iar dacă are tendința de a se lăsa într-o parte băgați un băț de frigăruie în mijloc și puneți la rece. Asta înseamnă că temperatura cremei de brânză nu a fost suficient de mică. 

Scoatem de la frigider și ungem cu crema de brânză, care de aceasta dată trebuie să fie la temperatura camerei și dăm din nou la rece. 

Mod de preparare bezea italiană: 

Punem zahărul cu apa la fiert până ajunge la temperatura de 121 de grade. 

În timp ce siropul de zahăr fierbe, batem albușurile cu un praf de zahăr până se întăresc. 

Când siropul a ajuns la 121 de grade, turnăm gradual peste albușuri, bătând la viteză mare până compoziția ajunge la temperatura camerei. 

Cum punem bezeaua italiană?

Cu ajutorul unui sac cu șpriț fără formă punem circular și de jos în sus, mici aveline pe crema de brânză, trăgând ușor în exterior ca să lase moțuri.

Cu ajutorul unui arzător de bucătărie, caramelizăm rapid bezeaua. 

Cum facem scaliile de ciocolată:

Topim pe bain marie ciocolata, punem câte o linguriță din loc în loc pe hârtie de copt si tragem ușor cu dosul lingurii 3-4 cm, fără a atinge hârtia. Dăm la frigider, după care le scoatem și le punem in vârful tortului. 

Nu chiar simplu, dar de efect și cu un gust desăvârșit. Spor la treabă și poftă bună! 

Tips & variations

  • Dimensiune tava 33-/45 cm

One Comment

  • sanda

    Buna ziua. Tare mult imi place cum arata acest “ananas”. Eu vad f. important si v-as ruga sa-mi spuneti marimea tavii pentru blat. Felicitari, nota 100. Numai bine.

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password