Tort Mousseline

( 4.4 out of 5 )
Loading...
  • -12-14 pServings+
  • 60 mTimp de preparare
  • 40 mTimp de gatire
  • 1:40 hGata in
Print Recipe

Tort Mousseline

Acest tort Mousseline, este întruchiparea desertului perfect, cu diferite texturi, de la mousse-urile de iaurt și ciocolată, la fructe proaspete și blaturi umede de cacao.

Azi am făcut ceva dulce în urma provocării pe care am lansat-o online, după rețeta Cristinei și m-am gândit că ar fi interesant să continui acest șir al provocărilor, pentru a aduce un plus de rețete gustoase, ușor de făcut și care să nu se piardă. Numele tortului e sugestiv, tort Mousseline datorită celor 2 mousse-uri pe care le conține, de iaurt, ciocolată și crema fină mascarpone.

Blat de cacao, cu 3 straturi de creme, este un tort plin de fructe de pădure, fin, aromat, răcoritor și cu contraste dulci acrișoare dar și ciocolatos.

Tot ceea ce trebuie să faceți este să respectați cantitatea ingredientelor, dar și modul de preparare pentru a face acesta minunăție care la noi a dispărut aproape instant.

Rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și a modului de preparare explicat pas cu pas.

Alte torturi cu mousse, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie. 

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Cum se face Tort Mousseline ?

Ingrediente pentru blat:

  • 5 ouă
  • Un praf de sare
  • 150 g zahăr tos
  • 130 g făină albă tip 000
  • 40 g cacao de bună calitate
  • 50 g unt cu minim 80% grăsime

Ingrediente pentru sirop:

  • 200 ml apă
  • 100 g zahăr tos
  • 1 lingură esență de vanilie
  • Coaja răzuită de la o lămâie

Ingrediente pentru mousse-ul de iaurt:

  • 500 g iaurt grecesc cu 10% grăsime
  • 100 g zahăr tos
  • 8 g gelatină
  • 40 ml apă rece
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 150 g smântână din lapte pentru frișcă
  • 50 g zahăr pudră
  • 100 g mure

Ingrediente pentru mousse-ul de ciocolată:

  • 200 g ciocolată cu 50% cacao 
  • 40 g unt
  • 2 g gelatină
  • 10 ml apă rece
  • 250 g smântână pentru frișcă din lapte
  • 100 g zmeură

Ingrediente pentru crema de mascarpone:

  • 250 g mascarpone
  • 150 g smântână pentru frișcă din lapte
  • 100 g zahăr pudră
  • Pentru decor: fructe, ciocolată, mentă, etc

Mod de preparare pentru blat:

Preîncălzim cuptorul la 170 de grade.

Separăm ouăle.

Topim untul.

Cernem făina împreună cu cacaua într-un castron și o dăm deoparte.

Într-un castron mare vom bate albușurile cu un praf de sare, până lasă valuri la suprafața vasului. Treptat adăugăm zahărul și batem până compoziția capătă un aspect lucios.

74DC2B58-00A1-4584-9040-069C0ED14638.jpeg

Amestecăm untul cu gălbenușurile.

Le turnăm peste compoziția de albușuri și le încorporăm

Adăugăm și făina în 3 tranșe și amestecam ușor cu mișcări de sus în jos.

Turnăm compoziția într-o tavă rotundă, tapetată pe fund cu hârtie de copt cu dimensiunea de 22 cm. Coacem aproximativ 32-35 de minute sau până trece testul scobitorii.

Scoatem blatul și-l mai lăsăm încă 10 minute în tava în care l-am copt, apoi pe un grătar și-l lăsăm să se răcească complet.

Mod de preparare pentru sirop:

Punem apa, zahărul, coaja de lămâie și esența de vanilie într-un ibric și dăm un clocot, după care o lăsăm să se răcească complet.

NOTĂ:

Toate cremele trebuiesc făcute înainte de a le monta, nu le faceți pe toate odată că se vor întări.

Pentru toate cremele vom bate frișca separat, și respectând acești pași:

Batem frișca până lasă ușoare valuri la suprafață, precum o zăpadă ușoară și pufoasă, adăugăm zahărul pudră și mai batem puțin până se întărește. Mare atenție, nu bateți foarte mult, că rișcați să se taie și frișca naturală din lapte, niciodată nu va avea ținuta, gustul și nici nu va arăta ca frișca vegatală.

 

necunoscut_1.jpg

 

Punem toată gelatina, de la ambele mousse-uri, la hidratat în cei 50 ml de apă rece (40 de la primul mousse +10 de la cel de-al doilea) pentru cel puțin 10 minute. Așadar avem 10 g de gelatină plus 50 ml apă rece, un total de 60 de grame de gelatină hidratată.

Mod de preparare pentru mousse-ul de iaurt:

Iaurtul trebuie să fie la temperatura camerei și punem peste el zahărul și esența de vanilie. Amestecăm și dăm deoparte.

Verificăm dacă zahărul este topit, adăugăm 48 g gelatină hidratată și topită în iaurt,

apoi încorporăm treptat frișca.

Mod de preparare pentru mousse-ul de ciocolată:

Punem untul cu ciocolata la topit pe bain marie, dăm deoparte până ajunge la temperatura camerei.

Adăugăm 50 de g din cantitatea totală de frișcă nebătută, care trebuie să fie la temperatura camerei și o încorporăm ușor cu o spatulă. Dacă o veți pune rece se va întări.

Încorporăm o treime din cantitatea de frișcă bătută în ciocolată, adăugăm diferența de 12 g de gelatină hidratată și topită plus restul de frișcă, amestecând ușor și cu mișcări largi. 

Mod de preparare pentru crema de mascarpone:

Mascarponele trebuie să fie la temperatura camerei și îl amestecăm ușor, adăugăm treptat frișca și o încorporăm cu ajutorul unei spatule.

Asamblare:

Tăiem blatul în 3 părți.

Așezăm pe un platou un blat, îl insiropăm cu o treime din cantitatea de sirop, adăugăm mouse-ul de iaurt, murele.

Punem al doilea blat și presăm ușor, turnăm mouse-ul de ciocolată și zmeura.

Punem al treilea blat, presăm ușor și îmbrăcăm tortul în crema de mascarpone. Decorăm și dăm la rece pentru 3-4 ore.

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password