Tort Marlenka, prăjitură tradițională Armenească cu miere și cremă de lapte

( 4.4 out of 5 )
Loading...
  • -10Servings+
  • 60 mTimp de preparare
  • 2:0 hTimp de gatire
  • 3:0 hGata in
Print Recipe

Tort Marlenka, prăjitură tradițională Armenească  cu miere și cremă de lapte

Întotdeauna am fost entuziasmat de acest Tort Marlenka, prăjitură tradițională Armenească cu miere și cremă de lapte, o prăjitură fină, cu gust de miere și nuci coapte.

Astazi a venit și vremea să o fac și eu, deși la prima vedere mi-a părut ceva complicat și greu de pus în practică. Nu este așa, necesita doar timp și răbdare, atenție, respectarea gramajele ai a procesului tehnologic. Dar vă asigur că merita efortul!

Este o veche rețetă tradițională de familie, din cele mai bune ingrediente, fără aditivi, coloranți sau arome artificiale. Astfel încât ministru Ceh al agriculturii a acordat prăjiturii marca națională de calitate.

Seamănă oarecum cu prajitura noastră tradițională albinuța sau foi cu miere cum i se mai spune, diferența fiind modul de preparare al foilor și ingredinetele pentru umplutură, însă este ceva diferit.

Alte prăjituri cu foi cu miere:

Prajitura Physha, foi cu miere si cacao, crema de vanilie si glazură de ciocolată, rețeta aici. 

Foi cu miere,  Albinita,  Dulcineea, rețeta aici.

Cum se face tort Marlenka, prăjitură tradițională Armenească cu miere și crema de lapte

Ingrediente pentru foi:

  • 230 g unt
  • 80 g miere
  • 300 g zahăr
  • 3 ouă
  • 1 praf de sare
  • 350 g făină
  • 10 g praf de copt
  • 100 g nucă prăjită

Ingrediente pentru cremă:

  • 400 g lapte condensat gros pentru prăjituri (1 conservă)
  • 120 g unt

Mod de preparare Tort Marlenka, prăjitură tradițională Armenească cu miere

Mod de preparare foi Marlenka:

Pentru prima dată ne vom ocupa de laptele condensat pe care îl vom pune la fiert cu tot cu cutie într-o oală cu apă pentru 2 ore, pentru a obține dulceață de lapte. După îl lăsăm să se răcească la temperatura camerei, apoi la frigider. Eu am fiert conserva de cu seara, iar a doua zi am pus-o la frigider.

Conturăm 4 hârtii de copt cu ajutorul unei forme rotunde cu diametrul de 24 de cm. Preîncălzim cuptorul la 175 de grade.

Amestecăm făina cu praful de copt și îl dăm deoparte.

Punem într-un bol untul cu mierea și sarea, deasupra unei oale cu apă pe foc, avem însă grijă ca fundul castronului să nu atingă apa care fierbe.

După ce untul s-a topit, adăugăm zahărul, ouăle și amestecăm până se topește zahărul.
Luăm castronul jos de pe aburi.

Punem amestecul de făină peste compoziția umedă, iar cu ajutorul unei spatule omogenizăm rapid aluatul. Amestecăm atât cât e nevoie și până se încorporează toată grăsimea.

Împărțim compoziția în 4, o intindem pe foile conturate depășind marginea desenată cu 0,5 cm.


Coacem 10 minute la 180 de grade fiecare foaie, pe rând. Repetăm procesul și pentru celelalte foi.

Le lăsăm să se răcească pe un grătar.

 

Mod de preparare cremă de lapte:

Punem untul la temperatura camerei și dulceața de lapte obținută prin fierberea conservei într-un castron și le batem până se omogenizează și se deschide la culoare. O dăm la frigider.

Cu aceeași formă cu care am trasat cercurile decupăm marginile foilor, cu ajutorul unui cuțit cu dinți.

Punem marginile și nuca într-un robot de bucătărie și le mărunțim. Dacă nu avem robot punem marginile într-o pungă și le zdrobim cu sucitorul, iar nuca o tocăm grosier.

Împărțim crema în 5 părți egale și umplem foile astfel: foaie, cremă și tot așa până terminăm foile.

A 5-a parte de cremă o folosim pentru a îmbracă marginea tortului.

Barotăm întregul tort cu marginile mărunțite cu nucă și lăsăm până a doua zi la temperatura camerei.

Tăiem ușor cu ajutorul unui cuțit de pâine. Și servim, yammmy!

M-ar părea complicat dar nu este deloc! Acum vă urez spor la treabă și poftă bună!

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password