Tort Kentucky, foi cu scorțișoară, umplute cu unt de mere, mere caramelizate și migdale

( 5 out of 5 )
Loading...
  • -16 pServings+
  • 50 mTimp de preparare
  • 1:50 hTimp de gatire
  • 2:40 hGata in
Print Recipe

Tort Kentucky, foi cu scorțișoară, umplute cu unt de mere, mere caramelizate și migdale

 

Nu pot spune prea multe despre acest tort, decât că este mega delicios ușor acid datorită merelor, foile ușor crocante care te duc cu gândul la turtă dulce, aromat cu scorțișoară și cuișoare, iar punctul culminant sunt merele caramelizate cu fulgi de migdale. 

Acest tort își are rădăcinile Appalachia în sec XIX, fiind servit ca tort de nuntă. Este foarte ușor de făcut, aluatul asemănând-se cu cel de Cookies, coapte și puse una peste cealaltă, unse între ele cu unt de mere.

Cea mai mare provocare fiind trecerea celor 24 de ore, timp în care foile să se înmoaie.

Alte rețete cu foi, pe care cititorii le-au încercat:

Foi cu miere, prajitură cu miere, Albinița sau dulcineea, rețeta aici:

Prăjitură  Physha, foi cu miere și cacao, cremă de vanilie si glazură de ciocolată, rețeta aici.

Tort de ciocolată cu zmeură si mascarpone, rețeta aici:

 

Cum facem tort Kentucky, foi cu scorțișoară, umplut cu unt de mere, mere caramelizate și migdale 

Ingrediente:

Pentru foi: 

  • 210 g zahăr tos
  • 175 g zahăr brun
  • 2 ouă întregi
  • 1 gălbenuș
  • 220 g unt de grăsime de minim 82%
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 1/2 linguriță sare
  • 780 g făină albă
  • 10 g praf de copt (2 lingurițe) 
  • 7 g bicarbonat (1,5 lingurițe) 
  • 1 linguriță cu vârf de scorțișoară măcinată
  • 160 ml iaurt
  • 1,100 kg unt de mere reteta aici

Pentru merele caramelizate 

  • 120 g zahăr brun
  • 50 g unt cu 82% grăsime 
  • 2 mere mari sau 3 mai mici
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • 2 linguri de cognac
  • 30 g fulgi de migdale 

Mod de preparare tort Kentucky cu unt de mere și migdale:

Amestecăm ingredientele uscate într-un castron și le dăm deoparte. (făina, praful de copt, bicarbonatul, scorțișoara măcinată) 

Punem zahărul cu zahărul brun, extractul de vanilie, ouăle întregi, gălbenușul, sarea și cu ajutorul unui robot de bucătărie le vom mixa 4-5 minute. 

Adăugăm untul la temperatura camerei și mai batem 1-2 minute cât să obținem o spună cremoasă. Nu bateți prea mult că se va tăia.

Punem o treime din cantitatea de făină peste compoziția de ouă și cu ajutorul unei spatule o încorporăm în aluat, adăugăm jumătate din cantitatea de iaurt, amestecăm ușor până se încorporează, punem a doua treime de făină, cealaltă jumătate de iaurt și ultima parte de faina, după fiecare amestecând ușor pentru încorporare. 

Împărțim aluatul astfel obținut în 6 părți egale, le înfoliem cu folie alimentară și le dăm la frigider pentru minim jumătate de oră. 

În acest timp cu ajutorul unei forme rotunde de 24 de cm, conturăm pe foi de copt diametrul.

Preîncălzim cuptorul la 200 de grade și punem o tavă pe rândul cel mai de jos, ca să nu bată caldura direct pe tava cu foile prăjiturii. 

Întindem aluatul între 2 foi de fapt depășind marginea de 24 de cm, după care cu ajutorul unui cuțit cu lama subțire și bine ascuțit, decupăm marginile, astfel încât să obținem cercuri perfect rotunde. Facem la fel pentru cele 6 foi, iar aluatul rămas de la decuparea formelor îl întindem din nou cat se poate de uniform în interiorul cercului. 

Coacem fiecare foaie timp de 10-12 minute. Le scoatem să se răcească pe un grătar, după care dăm foile de copt jos.

Asamblarea tortului Kentucky:

Împărțim untul de mere în 6 părți egale și umplem foile. Punem deasupra o greutate să le preseze și lăsăm așa până a doua zi. 

Mod de preparare pentru merele caramelizate: 

Punem zahărul brun cu oțetul de vin într-un vas la foc mediu, amestecăm din când în când și le lăsam să se formeze caramelul.

Adăugăm untul și amestecăm până se topește și se încorporează, punem și merele curățate de coajă și tăiate în câte 8 felii, scorțișoara și cognacul.  Reducem focul și amestecăm ușor să nu rupem merele. 

Lăsăm să se răcească și a doua zi punem deasupra tortului. Presarăm fulgii de migdale și este gata de servit. 

Nu chiar simplu, dar merită tot efortul. Spor la treabă și poftă bună! 

Tips & variations

  • Diametrul formei: 24 de cm.

Comments (2)

  • Diana

    Reteta arata foarte interesant, as vrea sa o incerc, dar sunt putin nedumerita: in lista cu ingrediente pentru foi nu figureaza unt, dar totusi acesta se amesteca cu ouale si zaharul. Ma puteti ajuta cu o lamurire?
    Multumesc

    • chefnicu

      Penttu unplutura se folosesc doar merele așa cum scrie in reteta, “untul” de mere rezultând din ingredinetele menționate. Practic nu este un unt, cu doar un fel de a spune 🙂

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password