Tort de ciocolată fără zahăr cu duo mousse de ciocolată, afine și cremă de brânză

Tort de ciocolată fără zahăr cu duo mousse de ciocolată, afine și cremă de brânză

Desert 03 august 2019
16 p
Porții
120 m
Timp preparare
40 m
Timp gătire
160 m
Gata în
Bucătărie: Franceză
Categorie: Desert
Grad dificultate: Medium

Tort de ciocolată fără zahăr cu duo mousse de ciocolată, afine și cremă de brânză

Într-o zi am promis cuiva că fac un Tort de ciocolată fără zahăr așa că l-am făcut cu duo mousse de ciocolată, afine și cremă de brânză.

Pentru că atunci când promiți cuiva ceva, nu e doar obligatoriu, dar și moral să îți menții cuvântul și să respecți integritatea vorbelor!

Zilele trecute o doamnă m-a rugat să fac o prăjitură pentru diabetici în stilul prăjiturii cu mousse de afine, cremă de brânză și glazură oglindă de ciocolata, m-am tot gândit cam cu aș putea reface prajitura dar fără zahăr. Nu a fost greu deloc, blatul l-am făcut asemanator unui chec, am mai adăugat un mousse de ciocolată neagră iar zahărul din compoziția mousse-ului de afine l-am înlocuit cu indulcitor.

Întâmplarea face că la servici, chiar avut o cerință pentru un asemenea tort și vă spun fără falsă modestie, că a fost atât de tare apreciat, încât majoritatea au cerut și a doua porție, fără a-și da seama că nu conține pic de zahăr.

Haideți să consultăm lista ingredientelor și apoi să ne apucăm de treabă, nu de alta dar se face ușor și își merită tot efortul. 😉

Dacă vă plac prăjiturile cu mousse de ciocolată sau fructe, puteți încerca și alte deserturi in linkurile de mai jos. Prăjitură cu brânză, mousse de ciocolată neagră și zmeură, reteta aici sau click pe fotografie. Prăjitură cu mousse de afine, cremă de brânză și glazură oglindă de ciocolată, rețeta aici sau click pe fotografie.

Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie. 

  Prăjitura Rubin

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Cum facem Tort de ciocolată fără zahăr cu duo mousse de ciocolată, afine și cremă de brânză

Ingrediente pentru blat:

  • 8 ouă întregi
  • 8 linguri de îndulcitor pentru prăjituri
  • 8 linguri de ulei
  • 6 linguri de făină albă
  • 2 linguri de cacao de bună calitate

Ingrediente pentru mousse-ul de ciocolată neagră:

  • 100 g ciocolată neagră cu 85% cacao
  • 30 g unt
  • 250 g de frișcă din smântână de vacă
  • 15 g cacao de bună calitate

Ingrediente pentru mousse-ul de afine fără zahăr:

  • 250 g afine proaspete sau congelate
  • 300 g iaurt grecesc cu 10% grăsime
  • 150 g îndulcitor pentru prăjituri
  • zeama de la o jumătate de lămâie
  • 200 ml de frișcă din smântână de vacă
  • 10 g gelatină

Ingrediente pentru crema de brânză fără zahăr:

  • 120 g unt
  • 150 g îndulcitor pentru prăjituri
  • 250 g cremă de brânză Philadelphia
  • 1 lingură extract de vanilie

Pentru decor:

  • Fructe, ciocolată și mentă pentru decor

Mod de preparare pentru blat:

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Amestecăm făina cu cacaua și le dăm deoparte.

Separăm ouăle.

Punem albușurile cu un praf de sare într-un castron și le batem până obținem o spumă consistentă.

Adăugăm indulcitorul și batem până acesta se topește.

Punem și gălbenușurile și batem ușor la viteză mică până se încorporează.

Adăugăm și uleiul și continuăm să batem până și acesta se încorporează în albușuri.

Turnăm și făina amestecată cu cacaua și cu ajutorul unei spatule cu mișcări de jos în sus o încorporăm în albușuri.

Turnăm în tavă (tapetată cu hârtie de copt sau inel de torturi cum am folosit eu)

Dăm la cuptor pentru aproximativ 35 de minute sau până trece testul scobitorii. Lăsăm să se tempereze în formă după care o scoatem și o lăsăm să se răcească.

Decupăm “umflatura” de la suprafață după care împărțim imaginar blatul în 3. Tăiem partea superioară (1/3 din grosimea blatului.) astfel încât să obținem 2 blaturi: 1 mai gros și unul mai subțire.

Mod de preparare pentru mousse-ul de ciocolată:

Punem ciocolata cu untul pe bain marie să se topească. O dăm deoparte să se tempereze.

Batem frișca iar când lasă ușoare valuri la suprafață încorporăm cacaua.

Adăugăm și ciocolata, omogenizăm cu mișcări ușoare și o turnăm peste primul blat, cel mai gros, apoi o acoperim cu al doilea cel mai subțire.

Mod de prepare pentru mousse-ul de afine:

Punem gelatina la hidratat în 30 de ml de apă pentru 10 minute.

Afinele împreună cu 100 de grame din îndulcitorul pentru prăjituri și zeama de lămâie le punem într-o cratiță la fiert pe foc mic pentru 10 minute și le dăm deoparte să se tempereze.

Într-un robot de bucătărie punem afinele, gelatina hidratată și încălzită (gelatina musai trebuie să fie pusă la topit pe bain marie sau efectiv pe foc mic) cu iaurtul, care trebuie să fie la temperatura camerei, mixăm până obținem o cremă fină și omogenă. Dăm la rece amestecând la fiecare 5 minute. Când deja compoziția este rece și capătă consistența smântânii, este semn că poate fi pregătită frișca.

Cu ajutorul unui robot de bucătărie batem frișca până lasă ușoare valuri la suprafață, adăugăm restul de îndulcitor și batem până până se întărește.

Luăm o treime din cantitatea de frișcă și o adăugăm în compoziția de afine, amestecăm ușor, cât să se încorporeze și facem la fel și cu celelalte două treimi.

Turnăm peste blatul subțire intindem uniform și dăm la rece.

Mod de preparare pentru crema de brânză:

Într-un bol încăpător vom pune untul cu extractul de vanilie și zahărul pudră. Le batem cu ajutorul unui tel sau cu un mixer, până se omogenizează și se spumează.

Adăugăm crema de brânză și mai batem 1-2 minute atât cât să se încorporeze și să fie lucioasă la suprafață.

Turnăm peste mousse-ul de afine, uniformizăm și dăm la rece pentru minim 2 ore.

Ornăm cu fructe, mentă, ciocolată neagră de minim 85% cacao și e gata de servit!

Spor la treabă și poftă bună!

Tips & tricks
Dimensiunea inelului pentru copt blatul este de 24 de cm, iar înălțimea lui ar trebui sa fie de minim 8 cm.
Urmărește-ne și pe Instagram!
Urmărește-ne și pe Facebook!
Comentarii
Nici un comentariu pentru această postare. Fii primul!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Rețete asemănătoare
Tortul lui Deian Tort cu cremă de vanilie, multe fructe și bezea italiană
Tortul lui Deian Tort cu cremă de vanilie, multe fructe și bezea italiană   Suculent, aromat și cremos  de se topește în gură, acestea sunt primele cuvinte care îmi vin...
Cel mai bun și mai fin chec cu lămâie
Cel mai bun și mai fin chec cu lămâie Aromat, fraged și gust ușor dulce acrișor de nu te mai poți opri din mâncat. Este de-a dreptul cel mai bun...
Cheesecake cu mandarine și afine
Cheesecake cu mandarine și afine   Bun găsit din nou! Azi facem un cheesecake cu mandarine și afine, o combinație potrivită sezonului și nu numai.  Este atât de răcoritor și...