Tort Apuseni cu ciocolată, zmeură și mascarpone

( 4.6 out of 5 )
Loading...
Tort Apuseni cu ciocolată, zmeură și mascarpone
  • 60 mTimp de preparare
  • 20 mTimp de gatire
  • 1:20 hGata in
Print Recipe

Tort Apuseni cu ciocolată, zmeură și mascarpone

Acest Tort Apuseni cu ciocolată, zmeură și mascarpone, a înnebunit o familie întreagă, făcând furori de la prima vedere, blaturi umede de ciocolată, cremă de mascarpone și dulceață de zmeură, un deliciu pe care musai trebuie să-l încerci!

Tort Apuseni cu ciocolată, zmeură și mascarpone

Mi-a fost dat să mănânc multe prăjituri și torturi pe lumea asta de când mă știu, doar sunt mare amator de dulciuri. Unele mi-au plăcut, altele mai puțin, unele le-aș mânca ocazional, dar pe asta aș servi-o de la micul dejun până la cină.

Tort Apuseni cu ciocolată, zmeură și mascarpone

Combinația clasică, dar excelentă între ciocolată și zmeură, este adorată de toți iubitorii de ciocolată, însă intervenția cremei de mascarpone vine cu un plus de gust și savoare.

Ideea de a face acest tort mi-a venit după ce am făcut ciocolata umplută cu dulceața de zmeură cu semințe de Chia. Mă tot gândeam cum să fac și recunosc primul test a fost un epic fail, dar nu m-am lăsat așa cu una cu două, iar ceea ce a ieșit este divin, cred că cea mai bună combinație făcută vreodată. Blat umed de ciocolată, dulceață de zmeură ușor acrișoară și finețea cremei de mascarpone sunt combinația fatală pentru orice împătimit al deserturilor pe bază de ciocolată!

Tort Apuseni cu ciocolată, zmeură și mascarpone

Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie. 

necunoscut.jpg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

Cum se face celebrul Tort Apuseni cu ciocolată, zmeură și mascarpone?

Ingrediente Pentru blat:

  • 450 g zahăr tos
  • 1/2 linguriță sare
  • 220 g iaurt
  • 110 ml ulei vegetal
  • 2 ouă
  • 2 lingurițe extract de vanilie
  • 250 g făină albă
  • 80 g cacao de bună calitate
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 linguriță rase de bicarbonat
  • 60 ml apă fierbinte

Ingrediente Pentru uns blatul:

  • 400 g dulceață de zmeură foarte groasă sau puteți face acasă din 600 g zmeură plus 200 g zahăr ai o fierbeți până ajunge la consistența magiunului

Ingrediente pentru ganache:

  • 330 ciocolată 50% conținut de cacao
  • 400 ml frișcă naturală din lapte cu 35% grăsime 

Ingrediente pentru crema de mascarpone:

  • 250 g mascarpone
  • 300 ml frișcă naturală din lapte
  • 70 g zahăr pudră
  • 1 lingură extract vanilie
  • 100 g din ganache-ul din rețetă
  • 5 g gelatină
  • 25 ml apă rece

Mod de preparare pentru blaturi:

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.

Tapetăm fundul a 3 tăvi rotunde de 22 cm cu hârtie de copt.

Într-un bol cernem toate ingredientele uscate: făina, cacaua, praful de copt și bicarbonatul.

Intr-un bol cernem faina, cacaua

Punem ouăle, zahărul, extractul de vanilie, iaurtul, uleiul și sarea într-un bol încăpător, le amestecăm cu un tel până se topește zahărul.

Intr-un bol punem iaurtul, zaharul, extractul de vanilie, sare

Adăugăm în compoziția umedă ingredientele uscate și omogenizăm cu ajutorul unui tel pară.

Adăugăm ingredientele uscate

Punem un ibric cu apă să fiarbă, măsurăm 60 de ml și turnăm peste compoziție amestecând rapid, dar nu prea mult, atât cât să obținem o compoziție omogenă.

36A8F957-4C3F-4385-A66D-26B89920A289.jpeg

Încorporăm apa fierbinte
Împărțim compoziția în 3 părți egale și turnăm în tăvi tapetate cu hârtie de copt. Dacă nu avem decât una le coacem pe rând fără probleme, însă va trebui să aveți răbdare să se tempereze cel puțin 15 minute, pentru că aluatul e foarte fraged și se vor rupe. Nu coaceți tot aluatul intr-o formă, că vă veți ruga moartea când îl veți tăia, este aproape imposibil.

Punem o treime din compoziție

Coacem în același timp toate tăvile timp de 18-20 de minute. După coacere, le scoatem afară și le lăsăm să se răcească în tăvi.

Mod de preparare pentru ganache:

Aducem smântâna în punctul de fierbere și o dăm jos de pe foc, adăugăm ciocolata, lăsăm 2-3 minute după care omogenizăm. Dăm ganache-ul la rece.

Înfierbântăm smântâna

Mod de preparare pentru crema de mascarpone cu ciocolată:

Într-un castronel punem gelatina la hidratat în cei 25 ml de apă rece pentru minim 10 minute.

Ecler la tavă cu ciocolată vanilie și zmeură

Punem mascarponele împreună cu zahărul pudră și 100 ml de smântână pentru frișcă într-un bol și cu ajutorul unui robot de bucătărie la viteză mică omogenizăm.

Intr-un bol punem mascarponele, zaharul pudra

Încorporăm 100 g din ganache-ul obținut mai devreme în crema de mascarpone.

Adăugăm cele 10 g de ganache

Punem restul de frișcă peste compoziția de mascarpone cu ganache și batem până la suprafața vasului obținem valuri consistente (adică să aibă ținută) Să nu bateți prea mult, pentru că riscați să se taie.

Adăugăm restul de smântâna

Adăugăm gelatina hidratată și topită și mai mixăm cât să se încorporeze uniform în compoziție.

Încorporăm gelatina hidratată și topita

Asamblare:

Punem un blat, îl ungem cu 200 g de dulceață de zmeură, o parte din crema de mascarpone, al doilea blat, iar dulceață, crema de mascarpone rămasă și ultimul blat.

Ungem cu jumătate din dulceața primul blat și punem o jumătate de crem

Mixăm ganache-ul pentru câteva secunde, atât cât să fie cremos și să aibe ținută. Nu mixati mai mult ca riscați să se taie.

Tort Natacha cu cremă de ciocolată albă, piure de caise și ganache de ciocolată

Îmbrăcăm complet tortul cu ganache-ul obținut și eventual putem face niște aveline deasupra așa cum am făcut și eu. Decorul la liberă alegere 🙂

Îmbrăcăm tortul cu ganache-ul

Tăiem ușor cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit și cu lama îngustă înmuiat într-un vas cu apă fierbinte și putem orna cu zmeură sau cu dulceață de zmeură.

Tort Apuseni cu ciocolată, zmeură și mascarpone

Spor la treabă și să va fie de folos!

One Comment

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password