Tartă cu căpșuni și mascarpone

Tartă cu căpșuni și mascarpone

Desert 09 mai 2020
12 p
Porții
60 m
Timp preparare
30 m
Timp gătire
90 m
Gata în
Bucătărie: Romaneasca
Masă a zilei: Desert
Grad dificultate: Ușor

Tartă cu căpșuni și mascarpone 

Dacă tot e vremea căpșunilor, atunci să facem deserturi cu căpșuni! Ceva simplu, rapid și de sezon cu ingrediente simple și la îndemâna oricui această tartă va ajunge imediat la sufletele tuturor!

Crema de mascarpone în combinație cu ciocolata și căpșunile merg de minune și când totul vine într-o coajă de tartă, nu face decât ca desertul să completeze acest tablou minunat și pe deasupra să fie și festiv!

Mai răcoritor și mai bun ca o tartă cu mascarpone și căpșuni, fără coacere în această perioada a anului, când căpșunile sunt din abundență ar fi păcat să nu profităm de ele. Mai ales că și zilele sunt tot mai călduroase, iar ca să pornim cuptorul începe să devină tot mai de nedorit.

Rămâneți alături pentru lista ingredientelor și modul de preparare.

Ingrediente pentru aluatul de tartă:

  • 320 g făină albă
  • 1/2 linguriță sare
  • 2 lingurițe zahăr pudră
  • 230 g unt
  • 7-8 linguri de apă din congelator

Ingrediente pentru crema de mascarpone:

  • 350 ml smântână pentru frișcă cu 35% grăsime
  • 750 g mascarpone la temperatura camerei
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 200 g zahăr pudră
  • 600-700 g căpșuni proaspete medii și bine coapte

Ingrediente pentru glazura de ciocolata:

  • 100 grame ciocolată neagră, minim 75% cacao
  • 100 ml smântână cu grăsime 32%
  • 20 grame unt

Mod de preparare pentru aluatul de tartă:

Tăiați untul cubulețe.

D8F518E9-36A1-4EB1-AD15-3FBB318004E6.jpeg

Combinați făina cu sarea și zahărul într-un blender de bucătărie și plusați până se omogenizează.

CE6F3AD0-7128-4F82-91B0-84BCE9BE01A0.jpeg

Adăugați jumătate din unt, care trebuie sa fie de la frigider. Prin pulsare apăsați de 8 ori, adăugați și restul de unt și mai plusați de 6 ori.

45CBDBA5-853C-4B3C-9B4E-FB405D297AAD.jpeg

La început punem jumătate din cantitatea totală de apă din congelator și plusați de câteva ori. Adăugați diferența de apă din cantitatea rămasă și mai plusați de câteva ori. Dacă este tot nisipos mai adăugăm o lingură și mai pulsăm de 3-4 ori.

Dacă se vede că are tendințe să se lege, atunci este suficientă apă.

6D7C3871-C862-4E06-8124-8A489A25013F.jpeg

Îl scoatem afara din vas, formăm rapid aluatul și îl punem intr-o folie alimentară la frigider pentru minim jumătate de oră. Nu frământăm! 

768A916F-744C-4F57-8125-A3C7E587F4F3.jpeg

CF2ADB71-47A8-42E6-8571-BBC88A9DD6B9.jpeg

Preîncălzim cuptorul la 200 de grade Celsius.

Îl scoatem de la frigider și îl intindem pe un plan de lucru presărat cu făină. Intindem sub formă rotundă și îl punem într-o tavă cu inel detașabil cu diametrul de 25-26 de cm. Cu ajutorul unui cuțit tăiem excesul de pe margini. 

Punem o hârtie de copt și înțepăm ușor din loc în loc. Deasupra punem biluțe ceramice speciale pentru copt și dăm la cuptor pentru 15-18 minute. Dacă nu aveți, puteți folosi boabe de fasole, așa cum am folosit și eu.

Scoatem fasolea din tavă afară și mai coacem 15-20  de minute sau până devine aurie-brun deschis și crocantă.

O scoatem pe un grătar și o lăsăm să se răcească.

Mod de preparare pentru cremă.

Punem mascarponele cu extractul de vanilie și 100 de grame de zahăr pudră și amestecăm ușor cu ajutorul unei spatule de Silicon. Dăm deoparte.

Batem frișca până lasă ușoare valuri la suprafață, adăugăm zahărul pudră și mai batem câteva secunde.

necunoscut.jpg

Adăugăm mascarponele peste frișcă și batem, până se omogenizează și lasă valuri consistente la suprafață.

Punem jumătate din crema de mascarpone în coaja de tartă, nivelăm și distribuim uniform căpșunile cu vârful în sus și codițele tăiate.

Punem deasupra căpșunilor crema rămasă, nivelăm și dăm la frigider.

Mod de preparare glazură de ciocolată:

Punem toate ingredientele într-o crăticioară pe bain marin sau la foc mic pana când acestea se topesc. Lăsăm glazura 2-3 minute să ajungă la temperatura camerei.

8EF8291F-E6F4-40DC-AAEE-0C1322559B76.jpeg

Turnăm glazura pe toată suprafața tartei și cu ajutorul unei spatule o nivelăm uniform pe toată suprafața. 

Decorăm cu căpșuni glasate în ciocolată sau chiar și cu căpșuni simple. Spor la treabă și poftă bună!

Urmărește-ne și pe Instagram!
Urmărește-ne și pe Facebook!
Comentarii
Nici un comentariu pentru această postare. Fii primul!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Rețete asemănătoare
Prăjitura Soso cu vanilie, zmeură și ciocolată
Prăjitura Soso cu vanilie, zmeură și ciocolată  O bunătate ieșită din comun, combinație mai bună și mai potrivită decât zmeura cu vanilie și ciocolată nu cred să existe, așa cum...
Ruladă cu mere, nuci și cremă de vanilie
Ruladă cu mere, nuci și cremă de vanilie Extra-delicioasă din cale afară aș putea spune fără nici un fel de modestie, efectiv o combinație perfectă între mere, nuci și vanilie,...
Cel mai bun și mai fin chec de post - Chec vegan
Cel mai bun și mai fin chec de post - Chec vegan  Fin, aromat și fraged cu gust intens de cacao, astea ar fi primele cuvinte care îmi vin în cap...