Spirale cu vanilie și ciocolată

( 5 out of 5 )
Loading...
  • -1,5 kgServings+
  • 30 mTimp de preparare
  • 40 mTimp de gatire
  • 1:10 hGata in
Print Recipe

Spirale cu vanilie și ciocolată

 

Prima dată când am mancat ceva de genul, eram la Paris, niște foitaje umplute cu cremă de vanilie și ciocolată, care efectiv se topeau în gură. Dar ultima excursie în Portugalia mi-au adus aminte de ele, găsindu-le la o tonetă într-unul din punctele de atracție ale Lisabonei. Nu am rezistat prea mult și am venit acasă, m-am tot gândit cum aș putea să le reinventez și nu a fost greu deloc, le-am făcut cu aluat dospit, cremă de vanilie și fulgi de ciocolată. Rezultatul a fost peste asteptările mele, însă nu m-am oprit aici, cu o jumătate din aluat am făcut aceste fundițe, dacă le pot spune așa iar cu cealaltă jumătate le-am făcut melci, pe care i-am pus într-o tavă rotundă și i-am copt împreună.

Ingrediente:

  • 1 kg de făină albă + pentru presărat planul de lucru
  • 450-500 ml de lapte cu 3,5% grăsime
  • 30 g drojdie proaspătă
  • 100 g zahăr tos
  • 1 linguriță cu vârf de sare
  • 100 g unt

Ingrediente pentru umplutură:

  • 300 ml lapte cu 3,5% grăsime
  • 6 gălbenușuri
  • 50 g zahăr tos
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 30 g unt
  • 15 g făină
  • 20 g amidon
  • 200 g chipsuri ciocolată sau ciocolată tocată grosier
  • 1 ou întreg penttu uns aluatul

Mod de preparare pentru aluat:

Preîncălzim cuptorul la 190 de grade Celsius.

Punem drojdia cu zahărul și 150 ml de lapte într-un castron, le amestecăm și le lăsăm la loc calduț să se activeze drojdia.

Făina o punem într-un vas încăpător, adăugăm sarea, compoziția de drojdie și lapte calduț, atât cât este nevoie pentru a obține un aluat elastic, omogen și de o consistență destul de lejeră, adică să fie mai moale, adăugăm și untul și mai frământăm până se încorporează în aluat și se desprinde de pe pereții vasului și îl lăsăm la crescut până la dublarea volumului.

În timp ce aluatul stă la dospit, ne apucăm de crema de vanilie:

Punem gălbenușurile cu făina, amidonul, extractul de vanilie și 100 de mililitri de lapte, omogenizăm și dăm deoparte.

Într-o crăticioară punem restul de lapte și zahărul până ajunge în punctul de fierbere, oprim focul și turnăm compoziția de gălbenușuri. Amestecăm energic și pornim din nou focul la mic și fierbem până se îngroașă. Adăugăm untul și lăsăm să se răcească, amestecăm din când în când.

După dospirea aluatului intindem dreptunghiuri cu grosimea de 0,5 centimetrii, cu lățimea de 20 de centimetrii iar lungimea depinde de cât de mult aluat întindem. Ungem jumătatea inferioară cu crema de vanilie, presărăm fulgi de ciocolată sau ciocolata tocată.

Venim cu jumătatea superioară peste și tăiem fâșii cu grosimea de 1,5-2 cm.

Tragem de capete, atât cât ne permite aluatul ca să întindem și răsucim. Punem în tăvi tapetate cu hârtie de copt și mai lăsăm la dospit încă 20 de minute după care ungem cu ou bătut. Musai trebuie să tragem de ele să le lungim, pentru ca să se subțieze aluatul care oricum va creste de la drojdie. 

și dăm la cuptor pentru 15-18 minute sau până se rumenesc.

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password