Socată parfumată și gustoasă cu lămâie - Rețetă simplă

Socată parfumată și gustoasă cu lămâie - Rețetă simplă

Călătorii culinare 02 iunie 2020
4 L
Porții
15 m
Timp preparare
15 m
Gata în
Bucătărie: Romaneasca
Grad dificultate: Ușor

Socată parfumată și gustoasă cu lămâie - Rețetă simplă

Socata, probabil cea mai apreciată limonadă a românilor, odată pentru că este și cea cu care am crescut dar cu siguranță și pentru că este de sezon iar florile de soc nu țin mai mult decât o lună.

Se face prin fermentarea florilor de sic negru, zahăr, lămâie și apă, modul de preparare fiind foarte simplu și rapid.

Îmi aduc aminte că în perioada mai-Iunie plecam alături de toată familia la cules de flori de soc, din care făceam limonadă, sirop de soc și o parte din plante era pusă la uscat pentru ceai.

Ajunși acasă, primul lucru pe care îl făceam e să punem 2-3 borcane pentru socată și până avea să fie gata, o întrebam pe mama de câteva ori pe zi, dacă nu este gata. 😂😂😂 Ce să mai așteptăm să o pună la frigider?!

Pentru reușita unei socate bune, ușor dulce acrișoară și acidulate este indicat ca să o facem în perioada când afară este soare, dar dacă nu avem soare prea mult, va trebui să stea 1-2 zile în plus la fermentat, eventual peste noapte să puneți în casă.

Rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și modul simplu de preparare pentru o reușită perfectă a unei socate făcute în casă.

Cum se face Socată parfumată și gustoasă cu lămâie - Rețetă simplă

Ingrediente:

  • 150 g florinde soc, culese pe timp de soare
  • 350-400 g zahăr tos
  • 5-6 lămâi, în funcție de cât de acrișoară vă place
  • Câteva felii de lămâie netratată, pentru decor

Mod de preparare:

Vom avea nevoie de un borcan de 5 l.

Spălăm foarte bine sub jet de apă rece florile de soc, pentru a îndepărta praful și eventualele gângănii.

Punem zahărul într-un castron cu 2 l de apă și îl amestecăm bine, până se dizolvă.

Stoarcem lămâie.

Punem florile de soc în borcan, turnăm siropul de zahăr și zeama de lămâie peste.

Completăm cu apă, acoperim cu o farfurie și punem borcanul la soare pentru 2-3 zile. În caz că vremea nu este suficient de însorită cu siguranță va trebui să stea vreo 4-5 zile la fermentat.

Strecurăm printr-onsită fină și punem la frigider. Servim rece, eventual alături cu câteva cunurinde gheață. Spor la treabă și poftă bună!

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram

Sau pe pagina de Facebook

Urmărește-ne și pe Instagram!
Urmărește-ne și pe Facebook!
Comentarii
Nici un comentariu pentru această postare. Fii primul!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Rețete asemănătoare
Plăcintă turcească cu brânză sărată
Plăcintă turcească cu brânză sărată Astăzi mi-am adus aminte de o plăcintă cu brânză sărată pe care o aveam la micul dejun, intr-un mic hotel din Istanbul, fragedă și pufoasă,...
Paella cu creveți și chorizo, rețetă tradițională spaniolă
Dragii mei, doar ce m-am întors dintr-o mică vacanța din Spania și am tot încercat fel de fel de Paella, cu pui, cu fructe de mare, cu porc cu te...