Șmoară, desert traditional românesc din regiunea Banatului cu influente șvăbești (Kaisersmarrn)

Șmoară, desert traditional românesc din regiunea Banatului cu influente șvăbești (Kaisersmarrn)

Cofetarie 26 iunie 2018
4 p
Porții
10 m
Timp preparare
15 m
Timp gătire
25 m
Gata în
Bucătărie: Romaneasca
Categorie: Cofetarie
Grad dificultate: Medium
Șmoară, preparat culinar din gastronomia bănățeana, preluat de la șvabii care au locuit la Pesac, denumirea austriaca fiind de Kaisersmarn. Se pregateste un aluat de clătite mai gros si se prajeste în tigaie că si clatitele, si se mărunțește cu o spatulă. Șvabii serveau acest preparat cu salata verde asezonată cu ceapă si usturoi verde, sare, putin zahăr, oțet si ulei. Se mai poate consuma cu gem de prune sau caise. Este un desert sau o mâncare rapida deopotrivă putând fii servit și cu fructe sau dulcețuri.
Urmărește-ne și pe Instagram!
Urmărește-ne și pe Facebook!
Cum să faci Șmoară, desert traditional românesc din regiunea Banatului cu influente șvăbești (Kaisersmarrn)
Ingrediente
  • 4 ouă de dimensiuni medii
  • 1 vârf de sare
  • 30 de grame de zahăr
  • 180 de grame de făină
  • 350 mililitri de lapte
  • 40 de grame de merisoare deshidratate
  • 40 de grame de unt
  • 1 lingură de zahăr pentru caramelizat
  • 1 lingura zahar pudra pentru decor
Step by step method
1
Separam ouăle, albușurile le batem cu sarea intr-un castron încăpător și gălbenușurile le fracăm cu zaharul pana obținem o spuma.
2
Peste albușuri punem alternând din compoziția de galbenus, faina și lapte pana terminam toate ingredientele și obținem o compoziție omogena.
3
Împărțim compoziția in 4, deasemeni și untul și merișoarele. In doua tigăi punem cate o parte de unt și îl topim la foc mediu, punem câte o parte din compoziție, câte o parte de merisoare și coacem timp de 3-4 minute, apoi întoarcem cu grija pe partea cealaltă și mai coacem 1-2 minute. Facem la fel și cu cealaltă compoziție rămasă.
4
Cu ajutorul unei spatule rupem bucata de clătită, punem zaharul și mai prajim 1-2 minute pana devin aurii și ușor crocante.
5
Le scoatem pe un platou, sau pe farfurii individuale, presaram zahar pudra și le servim calde alături de o dulceața de caise, prune, sau ca atare.
Comentarii
Nici un comentariu pentru această postare. Fii primul!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Rețete asemănătoare
Cornulețe fragede cu nucă și magiun
Cornulețe fragede cu nucă și magiun Cornulețele fragede, probabil cel mai iubit și mai pregătit desert al românilor. Din numai câteva ingrediente simple și la îndemâna oricui, poți face un...
Tort rafaello cu cocos și zmeură
Tort Rafaello cu cocos și zmeură Acest tort Rafaello cu cocos și zmeură este atât de delicios și fin, iar Combinația dintre cocos și zmeură este de-a dreptul genială! Totul...
Prăjitură Boema cu mousse de cafea, rețetă veche de cofetărie
Prăjitură Boema cu mousse de cafea, rețetă veche de cofetărie  Amintirile din vremea copilăriei pe când la Cofetăria Casata găseam cea mai bună Prăjitură Boema cu mousse de cafea m-au...