Salată de boeuf – Rețetă clasică

( 4.3 out of 5 )
Loading...
  • -2 kgServings+
  • 30 mTimp de preparare
  • 3:0 hTimp de gatire
  • 3:30 hGata in
Print Recipe

Salată de boeuf – Rețetă clasică

 

Fără salată boeuf, Orice sărbătoare e pustie! 😂😂😂

Pentru noi romanii orice masă festivă care se respectă include în meniu cunoscuta ”salată boeuf”. Originea sa este tot atât de amestecată precum delicioasa ei compoziție. Numele ne spune azi că ingredientul central e carnea de vită (în franceză boeuf), dar nu ne spune că, inițial, salata conținea cu totul altceva. Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, Lucien Olivier, chef francez, faimos pentru abilităţile sale culinare, a deschis în centrul Moscovei restaurantul Hérmitage. Specialitatea lui Olivier se numea “Vânat în maioneză” și era preparată din piept de potârnichi, cubuleţe de gelatină făcute din supa cu mirodenii, în care fiersese vânatul, cozi de creveţi, maioneză făcută cu ulei de Provence, totul decorat cu trufe negre, iar, în mijloc, pentru un efect estetic deosebit, se construia o piramidă de cartofi fierţi, felii de ou şi castraveţi în oţet. Odată cu Revoluția sovietică, sortimentele capitaliste precum creveții, potârnichile sau trufele au fost înlocuite cu ingrediente mai ieftine, adecvate luptei de clasă. Așa s-a născut salata Stolichny, numită după bucătarul care pretindea că ar fi fost ucenicul lui Olivier și a reinventat rețeta. În Europa, salata a pătruns cu formula pe care o știm, în care carnea de vită și legumele fierte fac casă bună cu murăturile și maioneza.

Ingrediente:

  • 1 kg pulpă de vită (eu am folosit rasol de vită, că nu am mai găsit pulpa)
  • 300 g morcovi
  • 200 g păstârnac
  • 300 g țelină rădăcină
  • 2 cepe galbene medii
  • 1 căpățână mare de usturoi sau 2 mai mici
  • 1 ardei gras mediu
  • 1 lingură de piper boabe
  • 2 foi de dafin
  • O lingură sănătoasă de sare
  • 1 kg cartofi roșii
  • 200 g mazăre verde conservă
  • 200 g castraveți murați
  • 2 ouă întregi
  • 300 ml ulei de floare soarelui.

Mod de preparare:

Curățăm zarzavaturile și le spălăm, usturoiul și ceapa le spălăm și le curățăm doar perii de la rădăcină, lăsându-le în coajă.

Punem o oală încăpătoare cu apă la fiert și când dă în clocot opărim pulpa de vită, în cazul meu rasolul. O scoatem afară și o spălăm bine cu apă rece.

Punem din nou oala încăpătoare, spălată cu 4 litrii de apă rece și adăugăm pulpa de vită, zarzavaturile întregi, ceapa, usturoiul și ardeiul gras, sare, boabe de piper și 2 foi de dafin. Punem oala pe foc mare până începe să clocotească după care reducem focul și-l lăsăm atât cât să fiarbă, exact ca la orice supă clară, pentru aproximativ 2 ore și jumătate. Spumăm de oricâte ori este nevoie.

Strecurăm supa într-o altă oală printr-o sită deasă și ar trebui să obținem cam 2 litri de supă, în care putem pune găluște sau tăiței.

Cu supa ce obținem în urma fierberii legumelor o putem folosi ca atare cu găluște de griș sau tăiței, ori la ciorba de burtă, ca la restaurant, reteta aici sau click pe fotografie.

Punem zarzavaturile și carnea într-o caserolă și le acoperim imediat. Le lăsăm să se răcească complet.

Spălăm coaja cartofilor bine de tot cu ajutorul unui burete, astfel încât atunci când îi vom pune la fiert, apa să rămână limpede.

Punem cartofii în oală cu apă și sare, să-i acopere bine și-i fierbem până intra furculița în ei. Nu îi fierbeți prea mult, că se vor crăpa și vor absorbi apă.

Îi scoatem afară pe un blat de lucru și-i lăsăm câteva minute la temperat, atât cât să-i putem ține în mână când îi decojim. Decojim cartofii și-i lăsăm să se răcească complet într-un bol.

Mod de preparare pentru maioneză:

Punem ouăle întregi alături de ulei și o jumătate de linguriță de sare într-un castron mai îngust.

Cu ajutorul unui blender vertical vom face maioneza astfel: încercăm să prindem ambele gălbenușuri sub capul blenderului și-l pornim pe viteză maximă. Nu mișcăm deloc și lăsăm să își facă treaba singur, el va lua uleiul treptat. Când vedem că nu mai trage ulei e semn că maioneza este formată și atunci îl putem mișca și amesteca. Este un mod simplu și rapid de a face maioneză, care nu dă greș niciodată, plus că scurtează timpul de pregătire. O dăm la rece.


Taiem cuburi de 5-6 milimetrii toate zarzavaturile, cartofii, castraveții și le punem într-un castron alături de mazare, piper proaspăt râșnit, 3/4 din cantitatea totală de maioneză și amestecăm, dacă mai este nevoie mai adăugăm sare.

O punem într-o formă potrivită de chec tapetată cu folie alimentară și o presăm bine, eventual putem da cu forma de masă astfel încât să se așeze uniform în formă.

Răsturnăm pe un platou, o ungem cu maioneza rămasă și o decorăm după imaginație și preferințe.

Spor la treabă și poftă bună!

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password