Rulou cu nucă, scorțișoară și merișoare

Rulou cu nucă, scorțișoară și merișoare

Desert 23 octombrie 2018
60 m
Timp preparare
40 m
Timp gătire
100 m
Gata în
Bucătărie: Romaneasca
Masă a zilei: Desert
Grad dificultate: Medium

Rulou cu nucă, scorțișoară și merișoare

Zilele trecute, prietena mea de mai bine de 20 de ani, Marcela a făcut niște rulouri cu nucă și stafide de îți era mai mare dragul. Am cerut rețeta, am studiat-o, dar cum eu trebuie să îmi las amprenta, am modificat-o ici colo și ce a ieșit urmează să vedeți! Astăzi de dimineață cu gândul de a împărtăși cu dumneavoastră această rețetă, m-am apucat de treabă însă pe când am ajuns acasă nu am mai avut decât un colț, care mi-a fost păstrat, așa de bun simț :))) Așa că spre seară, m-am apucat din nou de frământat și spre miezul nopții am apucat să bag a doua tură în cuptor. Aleluia :)) Malte aluaturi dospire și extrem de gustoase, care se cac ușor: Babka sau cozonac cu mumtă umplutura de ciocolată cu alune de padure Ingrediente aluat:
  • 400 gr faina alba
  • 20 g drojdie
  • 2 gălbenușuri
  • 25 g unt
  • 1/4 linguriță sare
  • 40 g zahăr
  • Lapte cât cuprinde să fie un aluat elastic și să nu se lipească
Ingrediente pentru umplutură:
  • 130 g unt
  • 80 g zahăr
  • 125 g nucă măcinată
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată
  • 40 g merișoare/stafide (după plac)
Pentru finisat:
  • 150 ml lapte
  • 70 g zahăr
Mod de preparare rulouri cu nucă, scorțișoară și merișoare: La început se pune drojdia în lapte calduț cu puțină făină, sarea și o lingură de zahăr. Se amestecă până se înmoaie drojdia și se lasă la crescut. Punem făina într-un castron, facem o gaură în mijloc, adăugăm untul, laptele, gălbenușurile, restul de zahăr. Frământăm până obținem un aluat elastic similar celui de cozonac. Îl lăsăm la dospit intr-un castron uns cu puțin ulei până își dublează volumul. În timp ce aluatul stă la dospit facem unplutura: punem toate ingredientele într-un castron și le amestecăm până obținem o pastă. Merișoarele le păstrăm pentru mai tarziu. Presărăm un plan de lucru cu făină pe care întindem aluatul sub formă dreptunghiulară de 0,5 cm grosime. Ungem aluatul cu compoziția de nucă lăsând doar marginea inferioară neacoperită. Tăiem 8 felii și rulăm lejer felie după felie, pentru că aluatul va dospi și să nu se umfle foarte tare la mijloc. Îl punem intr-o tavă rotundă tapetată cu hârtie de copt, inserăm merișoarele între straturi apăsându-le ușor. Lăsăm la dospit. Coacem 20 de minute la 200 de grade și încă 20-22 de minute la 180. După trecerea timpului turnăm uniform laptele fierbinte cu zahărul peste melci și mai coacem încă 5-7 minute la 180 de grade până se absoarbe tot. Simplu, nu-i așa? Spor la treabă și poftă bună!
Tips & tricks
Tava folosită 28 cm diametru.
Urmărește-ne și pe Instagram!
Urmărește-ne și pe Facebook!
Comentarii
Nici un comentariu pentru această postare. Fii primul!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Rețete asemănătoare
Prăjitura Soso cu vanilie, zmeură și ciocolată
Prăjitura Soso cu vanilie, zmeură și ciocolată  O bunătate ieșită din comun, combinație mai bună și mai potrivită decât zmeura cu vanilie și ciocolată nu cred să existe, așa cum...
Ruladă cu mere, nuci și cremă de vanilie
Ruladă cu mere, nuci și cremă de vanilie Extra-delicioasă din cale afară aș putea spune fără nici un fel de modestie, efectiv o combinație perfectă între mere, nuci și vanilie,...
Cel mai bun și mai fin chec de post - Chec vegan
Cel mai bun și mai fin chec de post - Chec vegan  Fin, aromat și fraged cu gust intens de cacao, astea ar fi primele cuvinte care îmi vin în cap...