Rol cu smochine, curmale și marțipan - Rețetă vegană - De post

Rol cu smochine, curmale și marțipan - Rețetă vegană - De post

Desert 12 decembrie 2019
30 felii
Porții
10 m
Timp preparare
20 m
Timp gătire
30 m
Gata în
Bucătărie: Romaneasca
Categorie: Desert
Grad dificultate:

Rol cu smochine, curmale și marțipan - Rețetă vegană - De post

  Pot spune că doar în timpul iernii consum martipan și nu puțin! 😂😂😂 De această dată am primit atâta marțipan încât efectiv nu știam ce să fac cu el, că dacă apelam la poftele mele, cu siguranță dispărea de mult și eu aveam câteva kilograme în plus. Așa că am decis să fac ceva din el, ma gândeam să-l colorez și să îmbrac un tort, sau să fac o foaie pe care s-o integrez într-un tort, dar parcă era prea complicat și vroiam ceva mai rapid și mai simplu. Aveam la acel moment câte puțin din fiecare, nuci, alune, migdale și le-am copt cu gândul de a le folosi cândva la ceva. Uite că le-a sosit momentul. Am “copt” un desert de post, perfect de iarnă cu marțipan, fructe oleaginoase și fructe uscate, suficient de sățios și consistent încât să nu fii neaparat nevoit să vrei să-l mănânci le tot odată. Se păstrează foarte bine la frigider și poate face parte din platoul de prăjituri asortate pentru sărbători sau diferite ocazii. Rămâneti alături penttu lista ingredientelor și modul de preparare și veți obține un desert excelent.

Ingredinete:

  • 250 g smochine deshitratate
  • 250 g curmale deshitratate
  • 150 ml lapte de soia/cocos/migdale
  • 2 linguri extract de vanilie
  • Opțional scorțișoară măcinată
  • 200 g pasta de marțipan fără ou sau lapte
  • 70 g semințe oleaginoase coapte (fistic, nucă, alune de pădure, etc)
  • 50 alune de pădure coapte și tocate grosier

Mod de preparare:

Se lasă smochinele și curmalele în lapte până a doua zi pentru hidratare.

Punem compoziția de curmale cu smochine într-o crăticioară la foc mic și adăugăm 1 lingură din extractul de vanilie. Amestecăm încontinuu până obținem o pastă lipicioasă și greu manevrabilă, care se leagă bine de o consistență vârtoasă.

În timp ce compoziția de smochine se răcește, ne ocupăm de marțipan. Tocăm grosier semințele oleaginoase și le încorporăm în marțipan împreună cu a doua lingură de extract de vanilie. Omogenizăm bine compoziția și îi dăm forma unui baton lung de 25-30 de centimetrii, în funcție de cât de gros doriți să iasă. 

Întindem pe o folie smochinele pe o lungime de 25 sau 30 de centimetrii cu o lățime de 8-10, in funcție de cât de gros faceți batonul. Punem batonul de marțipan cu semințe și rulăm strâns.

Trecem rulada obținută prin amestecul de alune de pădure, învelim în folie de prospețime și lăsăm așa până a doua zi.

Scoatem de la rece, feliem și servim la temperatura camerei. Spor la treabă și poftă bună!

Urmărește-ne și pe Instagram!
Urmărește-ne și pe Facebook!
Comentarii
Nici un comentariu pentru această postare. Fii primul!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Rețete asemănătoare
Prăjitura Soso cu vanilie, zmeură și ciocolată
Prăjitura Soso cu vanilie, zmeură și ciocolată  O bunătate ieșită din comun, combinație mai bună și mai potrivită decât zmeura cu vanilie și ciocolată nu cred să existe, așa cum...
Ruladă cu mere, nuci și cremă de vanilie
Ruladă cu mere, nuci și cremă de vanilie Extra-delicioasă din cale afară aș putea spune fără nici un fel de modestie, efectiv o combinație perfectă între mere, nuci și vanilie,...
Cel mai bun și mai fin chec de post - Chec vegan
Cel mai bun și mai fin chec de post - Chec vegan  Fin, aromat și fraged cu gust intens de cacao, astea ar fi primele cuvinte care îmi vin în cap...