Prăjitura Sofi cu caramel și ciocolată

Prăjitura Sofi cu caramel și ciocolată

Desert 09 noiembrie 2022
10
Porții
30 m
Timp preparare
20 m
Timp gătire
50 m
Gata în
Bucătărie: Românească
Masă a zilei: -
Grad dificultate: -

Prăjitura Sofi cu caramel și ciocolată 


Mărturisesc că scriu cu greu câteva cuvinte despre această prăjitură, pe care am denumit-o după iepurașul nostru drag. Din păcate nu mai este parte din familie, însă îl purtăm în gândul nostru ca pe un orice membru al familiei. 

Finețea și gingășia acestei prăjituri este de-a dreptul incredibilă. Blat ușor umed cu cafea naturală, cremă fină de mascarpone cu caramel, dulceață de coacăze și o glazură de ciocolată cu alune de pădure coapte. Mai are cineva apă în gură ca și mine când scriu aceste rânduri… sunt convins că da 🤣🤣🤣.

Pe lângă faptul că este extrem de gustoasă, este și foarte arătoasă în contradicție cu modul de preparare care este destul de simplu și cu ingrediente la îndemâna tuturor. Așadar acum vă invit să rămâneți alături pe tru lista ingredientelor dar și a modului de preparare descris pas cu pas 😍😍😍

Urmărește-ne și pe Instagram!
Urmărește-ne și pe Facebook!
Cum să faci Prăjitura Sofi cu caramel și ciocolată
Ingrediente
Ingrediente pentru blat
  • 200 g zahăr
  • 2 ouă
  • 100 ml lapte
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 40 ml ulei vegetal cu gust neutru
  • Un praf de sare
  • 200 g faină albă tip 000
  • 40 g cacao de bună calitate
  • 3 g praf de copt
  • 3 g bicarbonat
  • 110 ml cafea fierbinte
Ingrediente pentru cremă
  • 230 g zahăr tos
  • 100 g unt
  • 160 ml smântână din lapte pentru frișcă cu 35% grăsime
  • 500 g mascarpone
  • 200 ml smântână din lapte pentru frișcă cu 35% grăsime
  • 150 g dulceață de coacăze/merișoare/cireșe
Ingrediente pentru glazura de ciocolată cu alune de pădure
  • 130 g lapte
  • 100 g de smântână din lapte pentru frișcă
  • 60 g zahăr tos
  • 150 g de alune de pădure tocate grosier
  • 300 g ciocolată neagră cu 70% cacao
Mod de preparare pentru blat
1
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tapetăm cu hârtie de copt fundul unei tăvi de 21/32 și a încă uneia de 21/16 cm diametru cu inel detașabil.
Cernem făina cu cacaua, praful de copt și bicarbonatul într-un castron.
2
Batem ouăle împreună cu zahărul, extractul de vanilie și sare până se topește zahărul.
3
Turnăm laptele, zahărul, uleiul, omogenizăm.
4
Încorporăm amestecul de faină și omogenizăm.
5
Adăugăm cafeaua fierbinte, o încorporăm și pe aceasta.
6
Turnăm 2/3 din compoziție în tava mare și cealaltă treime în tava mică. Coacem 15-16 minute sau până trece testul scobitorii. Nu coaceți mai mult că se va usca. Scoatem din cuptor și lăsăm să tempereze pentru 2-3 minute în tava în care s-a copt apoi îndepărtăm folia și o lăsăm să se răcească complet pe un grătar.
Mod de preparare pentru crema de mascarpone cu caramel
1
Punem zahărul intr-o crăticioară pe foc mic rotind din când în când până se topește complet și capătă o culoare frumoasă. Când spun rotind înseamnă a mișca brusc cratița astfel încât să se amestece singur. (Sper că am fost înțeles 😊
2
Adăugăm untul, oprim focul și amestecăm într-una până se încorporează perfect.
3
Punem și smântâna (cei 160 ml) , pornim din nou focul pe mic, atât cât să pâlpâie și fierbem 5-6 minute. Lăsăm să se răcească complet.
4
Omogenizăm cu mișcări lejere mascarponele cu caramelul obținut, atât cât să se îmbine.
5
Adăugăm smântâna (cei 200 ml) în compoziția de mascarpone și mixăm câteva secunde până obținem o cremă fină și omogenă. Păstrăm o lingură de cremă.
Mod de preparare pentru glazura de ciocolată cu alune de pădure
1
Punem laptele împreună cu smântâna si zahărul la înfierbântat. Oprim focul și adăugăm ciocolata, lăsăm 2-3 minute după care amestecăm energic până se omogenizează.
2
Adăugăm și alunele de pădure. Lăsăm să se tempereze.
Asamblare
1
Tăiem blatul mare, cei de 21/32 în jumătate pe lat astfel încât să obținem 2 blaturi egale de 21/16 cm, dimensiunea celui mic. Așadar vom avea cele 2 plus cel mic, in total 3 blaturi. Punem un blat, ungem cu jumătate din cantitatea totală de dulceață, jumătate din cantitatea totală de cremă, iar blat, dulceață, cremă și ultimul blat pe care îl ungem cu crema păstrată mai devreme. Dăm la rece pentru o oră.
2
Turnăm glazura nivelăm și dăm din nou la rece pentru jumătate de oră.
3
Tăiem și servim, să ne fie de folos!
Comentarii
Nici un comentariu pentru această postare. Fii primul!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Rețete asemănătoare
Prăjitura Soso cu vanilie, zmeură și ciocolată
Prăjitura Soso cu vanilie, zmeură și ciocolată  O bunătate ieșită din comun, combinație mai bună și mai potrivită decât zmeura cu vanilie și ciocolată nu cred să existe, așa cum...
Ruladă cu mere, nuci și cremă de vanilie
Ruladă cu mere, nuci și cremă de vanilie Extra-delicioasă din cale afară aș putea spune fără nici un fel de modestie, efectiv o combinație perfectă între mere, nuci și vanilie,...
Cel mai bun și mai fin chec de post - Chec vegan
Cel mai bun și mai fin chec de post - Chec vegan  Fin, aromat și fraged cu gust intens de cacao, astea ar fi primele cuvinte care îmi vin în cap...