Prăjitura Diafană

( 4.6 out of 5 )
Loading...
  • -48 feliiServings+
  • 40 mTimp de preparare
  • 30 mTimp de gatire
  • 1:10 hGata in
Print Recipe

Prăjitura Diafană cu cocos, cacao și cremă de vanilie

 

Prăjitura Diafană, o combinație excelentă de ciocolată, vanilie și cocos într-o prăjitură  care se face foarte repede, cu ingredinete simple și la îndemâna oricui.

Foile de cacao cu un strat generos de cocos, cremă de vanilie și glazură de ciocolată, parcă sunt menite să se împreuneze într-un desert perfect echilibrat de dulce, amărui și cremos în același timp.

Nu am mai făcut-o de mulți ani, uitasem de ea, dar acum că am pus mâna pe caietul de rețete vechi al familiei, m-am gândit să readuc în actualitate câteva din prăjiturile vechi pe care cu mare Fast le serveam la sărbători și diferite evenimente din familie. Niciodată nu m-am gândit de ce îi spune prăjitura Diafană și nici nu am înțeles care este legătura între numele prăjiturii și prăjitura în sine. Cert este că e foarte gustoasă și merită încercată.

Rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și pentru modul de preparare.

Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie. 

necunoscut.jpg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Cum se face prăjitura Diafană?

Ingrediente pentru foile de cacao:

  • 150 gr unt cu minim 82% grăsime
  • 100 gr zahăr tos
  • 30 g cacao de bună calitate
  • 1/2 plic praf de copt
  • 250 g făină albă
  • 110 g smântână cu 25% grăsime

Ingrediente pentru stratul de cocos:

  • 6 albușuri
  • Un praf de sare
  • 200 g zahăr tos
  • 200 g nucă de cocos

Ingredinete pentru crema de vanilie :

  • 6 gălbenușuri
  • Un prăfoșenie sare
  • 200 g zahăr tos
  • 50 g făină albă
  • 40 g amidon alimentar
  • 400 ml lapte cu 3,5% grăsime
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 100 g unt cu minim 82% grăsime

Ingrediente pentru glazura de ciocolată: 

  • 150 de grame de zahăr
  • 50 de grame de cacao
  • 50 de grame de unt
  • 70 mililitri de lapte
  • 30 g fulgi de cocos sau nucă de cocos răzuită pentru decor

Mod de preparare pentru foi:

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Tapetăm o tavă de cuptor cu dimensiunea de 23/30 cm.

Untul la temperatura camerei împreuna cu smântâna, praful de sare se omogenizează până se topește zahărul.

Făina, praful de copt și  cacaoa se pun într-un castron și apoi se cern.

Încorporăm amestecul de ingredinete uscate în cel umed, frământăm și dăm la rece pentru jumătate de oră. Va ieși un aluat destul de moale, nu vă faceți griji, după ce este scos de la frigider se va putea lucra.

 

Împărtim aluatul în două părți egale și întindem două foi cu dimensiunea de 23/30 cm. Eu le-am întins pe amãndoua pe hârtii de copt.

Mod de preparare pentru stratul de cocos:

Batem albușurile cu un praf de sare până obținem o spumă ușoară asemeni unei zăpezi moi, după care adăugăm zaharul și batem în continuare până obținem o bezea fermă, iar zahărul este topit.

Încorporăm cocosul în bezea cu ajutorul unei spatule de Silicon cu mișcări ușoare de jos în sus.

Punem o foaie jos, venim cu compoziția de cocos, a doua foaie, intepăm ușor cu ajutorul unui bat de frigăruie și dăm la cuptor pentru 22-25 de minute sau până trece testul scobitorii. Nu coaceți mai mult că se va usca și va deveni înecăcios.

Scoatem din cuptor pe un grătar și lăsăm să se răcească complet.

 

Mod de preparare pentru cremă:

Într-un castron amestecăm cele 6 gălbenușuri rămase cu amidonul, făina, 100 ml de lapte din cantitatea totală și omogenizăm.

Punem la fiert restul de lapte cu extractul de vanilie și zahărul.

Când laptele este fierbinte, turnăm treptat peste compoziția de gălbenușuri și omogenizăm.

Răsturnăm totul înapoi în oală și fierbem la foc mic, amestecând continuu până se îngroașă și începe să clocotească.

Adăugăm untul în crema fierbinte și omogenizăm. O lăsăm să se răcească acoperită cu o folie de prospețime, astfel încât să nu facă crustă.

Mod de preparare pentru glazura de ciocolată:

Punem toate ingredientele într-o crăticioară și le fierbem la foc mic până se îngroașă amestecând încontinuu. (Aproximativ 1 minut și jumătate)

3069198F-6613-46E8-8592-99FB17C78621.jpeg

Asamblare:

Mixăm puțin crema de vanilie, atât cât să se omogenizeze și o punem peste prăjitură, nivelăm și dăm la rece pentru jumătate de oră.

Turnăm și glazura temperată peste crema de vanilie, decorăm cu fulgi de cocos sau cocos răzuit și dăm la rece până a doua zi.

 

Tăiem prăjitura cu ajutorul unui cuțit cu lamă subțire, bine ascuțit și înmuiat într-un vas cu apă caldă. Decorăm cu fulgii de cocos.

De aici nu îmi rămâne decât să vă doresc spor la treabă și poftă bună!

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password