Prăjitura Daria, un deliciu de sărbătoare

( 4.8 out of 5 )
Loading...
Prăjitura Daria
  • -16 pServings+
  • 40 mTimp de preparare
  • 40 mTimp de gatire
  • 1:20 hGata in
Print Recipe

Prăjitura Daria

Azi vă ispitesc cu o bunătate de prăjitură cu blaturi umede de cacao, cremă de dulceață de lapte, biscuiți, dulceață de coacăze și glazură de ciocolată, Prăjitura Daria. 

Prăjitura Daria

Un adevărat răsfăț cu coacăze, cremă de dulceață de lapte, biscuiți și o glazură de ciocolată, toate într-un delicioasă rețetă care poartă numele uneia dintre finuțele mele prăjitura Daria.

Deși la prima vedere pare destul de complicat, este mult mai simplu decât vă puteți imagina.

Prăjitura Daria

Fină, cremoasă și delicioasă, nouă ne-a plăcut atât de mult încât a intrat pe lista celor cu repetiție, blat de cacao, cremă de lapte condensat, dulceață de lapte, biscuiți si glazura de ciocolată se contopesc perfect într-un desert perfect echilibrat ușor dulce acrișor și puțin amărui datorită ciocolatei negre.

Sper că v-am făcut poftă și cu această ocazie vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului simplu de preparare.

Prăjitura Daria

Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie. 

necunoscut.jpg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

Cum facem prăjitura Daria?

Ingrediente pentru blat:

  • 4 ouă mari sau 5 mai mici
  • 200 g unt cu minim 80% grăsime
  • 125 ml lapte cu 3,5% grăsime
  • 200 g zahăr tos
  • 60 g cacao de bună calitate
  • 250 g făină albă tip 000
  • 10 g praf de copt
  • Un vârf de cuțit de sare

Ingrediente pentru crema de dulceață de lapte:

  • 300 g de unt cu minim 80% grăsimea la temperatura camerei
  • 600 g lapte condensat îndulcit pentru prăjituri 

Ingrediente adiacente cremei:

  • 100 g biscuiți cu cacao
  • 300 g dulceață de coacăze/afine/zmeură/etc

Ingrediente pentru glazură:

  • 120 ml smântână pentru frișcă din lapte
  • 200 g ciocolată cu 70% conținut de cacao
  • 200 g dulceață de lapte

Mod de prepare pentru blat:

Preîncălzim cuptorul la 170 de grade Celsius.

Tapetăm fundul unei tăvi de 24/24 cm cu hârtie de copt.

Separăm ouăle.

Într-un castron amestecăm făina cu praful de copt și le cernem.

Într-o craticioară punem laptele, zahărul, cacaua, untul și le încălzim pe foc, atât cât să se topească zahărul și untul. Lăsăm să se răcească complet.

Punem untul cu cacaua și zaharul

Adăugăm gălbenușurile și omogenizăm bine.

Încorporăm ouale

Batem albușurile spumă cu praful de sare până obținem o consistentă fermă.

Batem albușurile spuma

Acum încorporăm și făina în compoziția de cacao. Omogenizăm.

Încorporăm faina

În 3 tranșe încorporăm în albușurile spumă compoziția de cacao și amestecăm ușor cu ajutorul unei spatule de Silicon.

Încorporăm treptat compoziția de ciocolata

Turnăm în tavă și dăm la cuptor pentru 38-40 de minute sau până trece testul scobitorii. Nu coaceți mai mult că se va întări prea tare blatul.

Turnăm in tava

Scoatem blatul din cuptor și îl punem pe un grătar să se răcească complet.

Mod de preparare pentru crema de dulceață de lapte:

Primul lucru de care ne vom ocupa este laptele condensat pe care îl vom pune cu tot cu cutie la fiert pentru 2:30 ore, într-o oală cu apă. Neaparat pe timpul fierberii conservele trebuie sa fie acoperite de apă. După trecerea timpului de fierbere, scoatem cutiile afară și le lăsăm să se răcească pentru minim 2-3 ore în funcție și de cât de cald este în bucătărie. Eventual după temperare o punem la frigider pentru o oră. În fotografie apare orientativ cum se face, însă dumneavoastră veți pune 2 cutii la fiert.

D6FD128B-79EB-4489-808F-20AD910645FC.jpeg

607033B8-DC70-4D23-B2BD-2B8CA4A4512A.jpeg

Spumăm untul și adăugăm dulceața de lapte, mixăm până obținem o cremă ușor aerată și consistentă.

Spumam untul și adăugăm dulceața de lapte

Sfărmăm biscuiții, astfel încât să obținem un amestec ușor grosier. După cum se poate vede în fotografie, eu am pus jumătate de biscuiți cu cacao și jumătate de biscuiți Oreo, pentru contrast.

Sfărmăm biscuiți

Asamblare:

După răcire tăiem “burta” blatului și o dăm deoparte, apoi tăiem în 2 părți egale.

Taiem burta

Punem un blat și ungem cu jumătate din cantitatea totală de dulceață de coacăze.

Ungem blatul cu dulceața

Jumătate din crema de dulceață de lapte

Punem jumătate din crema

Distribuim uniform biscuiții și îi presăm ușor în cremă, apoi cealaltă jumătate de crema de dulceață de lapte.

Tin a doua jumătate de crema de dulceața

Distribuim din loc în loc dulceața de coacăze rămasă.

Distribuim dulceața rămas

Punem al doilea blat, presăm ușor atât cât să facă priză și dăm deoparte.

Mod de preparare pentru glazura de ciocolată cu dulceață de lapte:

Punem smântâna la înfierbântat iar când dă în clocot adăugăm ciocolata, lăsăm 2-3 minute și omogenizăm.

Înfierbântăm laptele și adăugăm ciocolata

Încorporăm și dulceața de lapte rămasă care trebuie musai să fie la temperatura camerei și amestecăm bine până obținem o compoziție fină și omogenă.

Încorporăm dulceața de lapte

Ungem partea superioară a prăjiturii cu glazura de ciocolată și dăm la rece, musai până a doua zi.

Turnăm glazura

Iar de aici nu îmi rămâne decât să vă doresc Spor la treabă și poftă bună!

Prăjitura Daria

Inspirație dintr-o carte pe care am luat-o din Slovacia cu rețete tradiționale 🙂

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password