Plăcintă Bănățeană ca la Făget, cu brânză de oaie și mărar

( 4.6 out of 5 )
Loading...
  • -6-8 pServings+
  • 20 mTimp de preparare
  • 50 mTimp de gatire
  • 1:10 hGata in
Print Recipe

Plăcintă Bănățeană ca la Făget, cu brânză de oaie și mărar

Plăcintă Bănățeană ca la Făget, cu brânză de oaie și mărar este evectiv un deliciu, pe care am avut plăcerea să îl degust la un concurs de gastronomie tradițională, cu câțiva ani în urmă. M-am îndrăgostit iremediabil, astfel încât am luat legătura cu doamna Ema, care la acel moment, reprezenta secțiunea de gastronomie a Făgetului și m-am ținut de capul dânsei până ce mi-a dat rețeta dar și câteva informații despre proveniența plăcintei.

Se spune că rețeta ar fi cu mari influențe ardelenești datorită ciobanilor veniți cu oile din zona Sibiului.

Deși o fac destul de des, niciodată nu mă satur de ea, este consistentă asemeni unei pâini de casă, frăgezimea asemeni unui cozonac de casă și gustul unei plăcinte țărănești cu brânză coaptă pe tigaie. Ingredientele sunt simple și la îndemâna oricui iar modul de preparare foarte simplu, iar de aici nu-mi rămâne decât să vă sugerez că puteți să o faceți și cu brânză telemea de vacă grasă pentru cei care nu le place gustul brânzei de oaie.

Rămâneți alături pentru lista ingredietelor, dar și modul simplu de preparare al unui deliciu din Banatul nostru drag!

Cum se face Plăcintă Bănățeană ca la Făget, cu brânză de oaie și mărar

Ingrediente pentru aluat:

  • 200-250 ml lapte
  • 250 g smântână cu 25% grăsime
  • 1 cub de 25 gr drojdie proaspată
  • 1 linguriță de sare
  • 600 g făină albă
  • 80 ml ulei

   Umplutura:

  • 350 g brânză telemea grasă de oi
  • 1 legătură de mărar
  • 1 ou întreg pentru finisat

Mod de preparare pentru aluat:

Punem într-un castronel drojdia cu zahărul și amestecăm până obținem o pastă. Adăugăm jumătate din cantitatea de lapte calduț, acoperim cu o folie și lăsăm la loc călduț pentru activare drojdiei.

necunoscut.jpg

Într-un castron potrivit punem făina cernută, sarea, smântâna, drojdia activată, uleiul și cu ajutorul unei spatule de silicon amestecăm până aceasta devine ineficientă, după care trecem la frământatul manual sau cu ajutorul unui robot de bucătărie. Trebuie să obținem un aluat destul de moale, dar nelipicios, elastic, neted și omogen.

FC6E67F8-2E4E-4E49-A208-1266EBF02DB8.jpeg

Punem aluatul într-un castron uns cu ulei și acoperit cu o folie de prospețime și lăsăm să dospească până își dublează volumul.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

2__#$!@!#__necunoscut.jpg


Preîncălzim cuptorul la 200 de grade Celsius.

Tapetăm 1 tavă de chec cu hârtie de copt, cu dimensiunea de 10/35 cm.

Batem oul.

Tocăm mărarul și-l dăm deoparte.

Dăm telemeaua pe răzătoarea cu ochiuri mari

Pe un plan de lucru presărat cu făină,  întindem aluatul sub formă dreptunghiulară cu dimensiunea de 35/35 cm. Presărăm telemeaua și mărarul tocat mărunt.

Rulăm cât se poate de strâns și punem în tava tapetată cu hârtie. Acoperim cu un prosop de bucătărie sau cu o folie de prospețime și lăsăm la dospit pentru încă 30-35 de minute.

Ungem cu oul bătut și introducem tava la cuptor pentru 15 minute la 220 de grade după care scădem temperatura la 180 de grade și mai coacem încă 25-30 de minute sau până deasupra are o culoare auriu-roșcată.

Scoatem tava afară din cuptor și o mai lăsăm încă 10 minute, după care punem plăcinta pe un grătar și o lăsăm să se răcească complet. Spor la treabă și poftă bună!

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram

Sau pe pagina de Facebook

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password