Piure de cartofi fin, cremos și aerat - Cum să face corect piureul de cartofi

Piure de cartofi fin, cremos și aerat - Cum să face corect piureul de cartofi

Prânz 01 ianuarie 2020
1,5 kg
Porții
10 m
Timp preparare
40 m
Timp gătire
50 m
Gata în
Bucătărie: Romaneasca
Masă a zilei: Garnitura
Grad dificultate: Ușor

Piure de cartofi fin, cremos și aerat - Cum să face corect piureul de cartofi

Întotdeauna piureul de cartofi a dat bătăi de cal chiar și bucătarilor și dacă un preparat atât de simplu dă bătăi de cap și profesioniștilor, atunci ce să mai spunem de cei care gătesc acasă din când în când sau sunt mai neîndemânatici când vine vorba de bucătărit.

Astăzi vă explic pas cu pas ce trebuie să faci ca să obții un piure din, cremos și gustos.

Rețeta e aceeași pe care o fac de mai bine de 25 de ani, dar de fapt nu neaparat rețeta este importantă ci modul de pregătire și preparare. Aici greșesc cei mai mulți, din lipsa experienței sau a grabei dar și pentru faptul că nu știu exact pașii care trebuie să îi urmeze.

Alegerea cartofilor este primul pas, ei trebuie musai să fie cu coaja albă, de marimea pumnului, adică să fie mari, undeva în jur de 200 de grame pe bucată.

Rămâneți alături pentru lista ingredientelor și modul de preparare și veți obține garantat un piure de cartofi fin, cremos și aerat, singura condiție în acest caz e să repectati modul de preparare.

Ingrediente pentru piure de cartofi:

  • 1 kg de cartofi albi (5 bucăți)
  • 120 g unt gras cu 82% grăsime
  • 300 ml lapte gras cu minim 3,2% grăsime (cantitatea este aproximativă puteți folosi 250 sau chiar peste 300)
  • 20 g sare grunjoasă

Mod de preparare:

Curățăm cartofii și îi spălăm bine. Îi tăiem sferturi și îi punem la fiert cu apă rece, cu un  deget peste să fie acoperiți de apă și sarea.

Fierbem cartofii la foc mediu acoperiți cu un capac pentru aproximativ 40 de minute sau până intra furculița în ei și se rup ușor.

Strecurăm cartofii și cu ajutorul unui pasoar pentru legume (clasicul tel penttu zdrobit cartofii) presăm cartofii bine de tot până nu mai vedem deloc boțuri de cartofi.

Acum că avem zdrobiți cartofii luăm un tel pară și energic amestecăm în ei. Adăugăm untul care musai trebuie să fie la temperatura camerei și continuăm să amestecăm până se omogenizează.

Laptele trebuie neaparat să fie fierbinte când îl adăugăm în piure și deasemeni îl adăugăm treptat amestecând cu același tel până obținem o consistență cremoasă.

Acum că piureul este gata, nu ne rămâne decât să îl servim alaturi de o friptură! Spor la treabă și poftă bună!

Urmărește-ne și pe Instagram!
Urmărește-ne și pe Facebook!
Comentarii
Nici un comentariu pentru această postare. Fii primul!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Rețete asemănătoare
Ragu Bolognese de conopidă pentru paste
Ragu Bolognese de conopidă pentru paste Sper ca acest ragu Bolognese de conopidă să fie pe placul tuturor iubitorilor de paste și sincer nici nu văd de ce nu ar...
Rulouri din cotlet cu ardei și cașcaval la tigaie
Rulouri din cotlet cu ardei și cașcaval la tigaie Cu siguranță ca mulți dintre noi suntem mari amatori de carne de porc, așadar azi facem Rulouri din cotlet cu ardei...
Lasagna Bolognese cu carne de curcan
Lasagna Bolognese cu carne de curcan Astăzi vorbim și gătim Lasagna Bolognese cu carne de curcan dar cu aceleași arome autentice italienești pentru paste și lasagna. Sosul de carne este...