Pită / turtă țărănească coaptă pe plită sau în tigaie

Pită / turtă țărănească coaptă pe plită sau în tigaie

Retete de post 18 noiembrie 2018
4 buc
Porții
15 m
Timp preparare
20 m
Timp gătire
35 m
Gata în
Bucătărie: Romaneasca
Masă a zilei: Gustari
Grad dificultate: Ușor

Pită / Turtă țărănească coaptă pe plită sau în tigaie

Această pită / turtă țărănească coaptă pe plită sau în tigaie sunt amintirea zilelor petrecute la bunici în vacanțele de vară.  Pâinea se dădea pe cartelă, și cum erau doar 2 persoane adică, bunicul și bunica, primeau câte 2 pâini la săptămână. Noi fiind o armată, cel puțin 7 nepoți, sub nici o formă nu ne ajungea pâinea.  Așadar pentru a lua micul dejun sau prânzul bunica era nevoită să coacă turte pe plită. De multe ori mi-o aduc aminte, diminețile în care frământa turtele, pentru micul dejun și pentru a lua la câmp, alături de o bucată sănătoasă de slănina, niște brânză de burduf și o oală plină cu zamă. Erau atât de bune, încât ne băteam pe ele, le desfăceam, în interior băgam brânza și înfulecam ca niște apucați, de zici că nu mai mâncaserăm de 2 saptamâni.  La cină se găsea mai mereu câte ceva de mâncare, la care să nu fie nevoie de pâine.  Astazi mi-a venit rândul să le fac și eu, iar cu această ocazie să împărtășesc rețeta cu dumneavoastră. Ingrediente pită / turtă țărănească coaptă pe plită sau în tigaie:
  • 500 g făină albă 000
  • 220-240 ml apă călduță
  • 20 g drojdie
  • 1 lingură rasă de sare
  • 1 linguriță de zahăr
Mod de preparare pas cu pas:  Se pune drojdia cu zaharul, sarea și se freacă până obținem un lichid.  Punem compoziția de drojdie peste făină, adăugăm apa și frământăm până aluatul devine elastic și se desprinde de pe marginile vasului. Ungem un castron cu ulei, punem aluatul în el și lăsăm acoperit la loc călduț, pentru dospire. După dublarea volumului, pe un plan presărat cu făină împărțim aluatul în 4 părți egale.  Formăm bile pe care le intindem la 0,5-0,6 cm grosime. Coacem pe plita încinsă sau în tigaie până se rumenesc, fără adaos de grăsime sau altceva.  Simplu, rapid și cu gust de copilărie. Poate fi servită alături de un Hummus, o fasole frecată, salată de vinete și poate înlocui cu succes  pâinea!  Spor la treabă și poftă bună! 
Urmărește-ne și pe Instagram!
Urmărește-ne și pe Facebook!
Comentarii
Nici un comentariu pentru această postare. Fii primul!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Rețete asemănătoare
Chiftele de cartofi cu telemea
Chiftele de cartofi cu telemea Aceste chiftele cartofi cu telemea sint de-a dreptul geniale, crustă crocantă la exterior cu interior cremos și cu brânză delicioasă. Le-am făcut de foarte multe...
Chiftele de linte roșie
Chiftele de linte roșie De când tot zic că fac chiftele de linte roșie si tot numai nu apuc, dar azi le-a venit vremea si lor. Sunt atât de bune...
Cartofi copți în crustă de mălai
Cartofi copți în crustă de mălai Azi facem o rețetă excelentă de cartofi copti în crustă de mălai, potriviți pentru zilele de post sau efectiv ca și garnitură însoțind alte...