Pita de mălai, mălai copt sau mălai dulce, reteta tradițională din Banat

Pita de mălai, mălai copt sau mălai dulce, reteta tradițională din Banat

Pâine și patiserie 30 iunie 2018
12 p
Porții
15 m
Timp preparare
45 m
Timp gătire
60 m
Gata în
Bucătărie: Romaneasca
Masă a zilei: Gustari
Grad dificultate: Medium
Pita de mălai, un gust și o savoare aparte! Nu pot spune decât ca de când am descoperit-o pur și simplu m-am îndrăgostit iremediabil și nu trece o săptămâna in care sa nu o fac și mai nou, prietenii mei ma țin in priza, ca nu cumva sa uit reteta, mai ales ca acum am și o tava, specială pentru mălai, pe care am primit-o cadou de la o prietena, care a fost a bunicii ei. Se face in mai toate zonele, cu iaurt, cu lapte, dospita sau nu, atât timp cât este pe masa, este un festin culinar putând înlocui cu brio pâinea de faina albă/integrala sau de care o mai fi.
Urmărește-ne și pe Instagram!
Urmărește-ne și pe Facebook!
Cum să faci Pita de mălai, mălai copt sau mălai dulce, reteta tradițională din Banat
Ingrediente
  • 500 g faina de mălai
  • 300 + 50 g faina albă de grâu / pentru uns
  • 50 g drojdie
  • 50 g zahar
  • 150 ml ulei vegetal
  • 15-20 g sare in funcție de gust
  • 1 l de apa aproximativ
Step by step method
1
Pentru început luam de drojdia și o amestecam cu sarea și zaharul pana se înmoaie , adăugăm 100 ml apa călduță si 3 linguri de faina albă și le amestecăm până obținem o compoziție omogena și lăsam sa se formeze maiaua.
2
Punem faina de mălai intr-un castron și turnam 600 ml de apa fierbinte, amestecam bine sa absoarbă apa și lăsam la temperat, numai bine in acest timp drojdia va începe sa dospească.
3
Dupa ce a dospit maiaua, adăugăm restul de faina albă, uleiul și faina de mălai hidratată, amestecam cele doua compoziții și mai adăugăm apa atât cât sa obținem o compoziție ca de clătite, dar mai groasa. Lăsam la dospit 10-15 minute.
4
Turnam compoziția ușor intr-o tava tapetata cu ulei și făina. Lăsam la dospit 15-20 de minute.
5
O băgăm la cuptor 30-35 de minute la 200 grade sau pana prinde o crustă deasupra și începe sa crape ușor.
6
Intr-un castron punem cele 50 g de faina și 100 ml de apa, omogenizam și turnam deasupra mălaiului fierbinte. Mai lăsam la cuptor 10-12 minute pana prinde o culoare similară unei pâini.
7
O scoatem din cuptor și o acoperim cu un prosop de bucătărie pana se temperează. O taiem și e numai buna de servit.
Simplu nu-i așa? Spor la treaba și pofta buna!
Comentarii
Nici un comentariu pentru această postare. Fii primul!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Rețete asemănătoare
Pâine de casă cu cartofi fără frământare
Pâine de casă cu cartofi fără frământare Azi facem pâine de casă cu cartofi fără frământare, ușor de pregătit cu un rezultat uimitor spectaculos.  Pâinea de casă nu se compară...
Sărățele fragede cu telemea și semințe
Sărățele fragede cu telemea și semințe  Sărățele fragede cu telemea și semințe, atât de bune și fragede încât dacă veți încerca aceasta rețetă cu siguranță vă veți îndrăgosti de ea. ...
Aluat fraged cu untură
Aluat fraged cu untură Bun găsit! Acest aluat fraged cu untură, este atât de bun și de versatil, încât este aluatul pe care îl folosesc pentru mai toate plăcintele, o...