Pâine de casă fără frământare – Gustul și aroma de altădată

( 4.6 out of 5 )
Loading...
  • -1 bucServings+
  • 1 mTimp de preparare
  • 50 mTimp de gatire
  • 51 mGata in
Print Recipe

Pâine de casă fără frământare – Gustul și aroma de altădată 

 

Pâine de casă fără frământare – Gustul și aroma de altădată, a pâinii coapte în vatra cuptorului din curtea bunicii.

Pâinea de casă nu se compară cu niciuna din nici un magazin! De când am descoperit această rețetă pot spune că nu am mai cumpărat pâine deloc. Îmi aduce aminte de pâinea pe care o făcea vecina bunicii mele. Coajă consistentă și crocantă, miez deasemeni consistent, sățios și gustos ca al unei pâini cu maia.

Tot ceea ce ai nevoie pentru această pâine sunt ingredientele, o tavă de fontă, ceramică sau una de chec de pe vremuri cum avea bunica, groasă și grea de simțeai când puneai mâna pe ea, dar și de răbdare, însă și de multă răbdare, pentru că necesita un timp mai îndelungat pentru dospire. Ceea ce îmi place extraordinar de mult la această pâine, e că rămâne moale câteva zile și nu se sfărâmă deloc la tăiat. 

Rămâneți alături pentru lista ingredientelor, modul de preparare și cu siguranță nu veți mai cumpăra pâine!

Mai puteți încerca și alte feluri de pâine, deasemeni rețete apreciate și testate de cititori.

Pâine – Baghetă franțuzească cu lapte și unt reteta aici sau click pe fotografie.

Pâine integrală cu semințe, rețetă simplă și rapidă, reteta aici sau click pe fotografie.

Cum se face Pâine de casă fără frământare – Gustul și aroma de altădată

Ingrediente:

  • 400 g făină albă
  • 300 ml apă rece
  • 8 g sare grunjoasă ( 1,5 linguriță)
  • 1 g drojdie uscată (1/4 linguriță)
  • Făină extra pentru prelucrat

Mod de preparare:

Într-un bol încăpător punem făina cu sarea și drojdia.

Adăugăm apa și amestecăm cu ajutorul unei spatule până se încorporează toată făina și obținem o cocă lipicioasă și aderentă pereților vasului. Nu ar trebui să vă ia mai mult de 30 de secunde.

Acoperim bolul cu o folie de prospețime și lăsăm așa la temperatura camerei minim 16 ore, dar fără probleme puteti ține aluatul pana la 20 sau la frigider 24 de ore.

După trecerea timpului de dospire, aluatul va creste destul de mult, poate chiar de 5-6 ori.

Presărați generos pe un front de lucru făină și răsturnați aluatul. Ajutați-va de aceeași spatulă de Silicon pentru curățarea în întregime a bolului.

E momentul să încingem cuptorul la 230 de grade Celsius. Cu 30 de minute înainte de dospire băgați o tavă groasă de copt(fontă/emailată sau chiar ceramică în cuptor cu dimensiunea de 25/10 cm sau rotundă de 22 cm diametru. 

Cu mâinile înfăinate aduceți marginile aluatului spre centrul lui, astfel încât să obtineți o bilă, pe care musai să o puneți pe un prosop de bucătărie bine înfăinat sau pe o hârtie de copt de asemeni presărată cu făină. Presărați puțină făină și acoperiți cu un alt prosop sau un bol larg, astfel încât să nu îl atingă după timpul de dospire. Lăsați la dospit 2 ore sau cât este nevoie până își dublează volumul.

Cu ajutorul prosopului răsturnați cu grijă aluatul în tavă, să nu vă ardeți sau introduceți direct hârtia de copt în tavă. Acoperiți și coaceți 30 de minute acoperit după care luați capacul jos și mai coaceți încă 15-20 de minute până obtineți culoarea chihlimbarului.

Cu ajutorul spatulei scoateți pâinea afară și acoperiți-o cu un prosop de Bucătărie până se răcește complet. Dacă ați pus-o ca mine intr-o hârtie de copt, îndepărtați hârtia, după care înveliți-o.  Minim o oră după care se poate tăia.

E foarte simplu, însă necesită puțină răbdare, dar rezultatul e uimitor!

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password