Merdenele cu telemea

Merdenele cu telemea

Pâine și patiserie 11 decembrie 2020
10 p
Porții
60 m
Timp preparare
30 m
Timp gătire
90 m
Gata în
Bucătărie: Romaneasca
Masă a zilei: Gustari
Grad dificultate: Medium

Merdenele cu telemea

Merdenele cu telemea făcute în casă după o rețetă tradițională veche. Cum facem aluatul de merdenele, cum împăturim merdenelele pentru o reușită garantată, ce fel de brânză folosim, urmează să descoperiți în ceea ce urmează.

Această rețetă de merdenele cu telemea, este din casa prietenului meu din Constanța, Aurică, mai precis fiind rețeta mamei lui care făcea niște merdenele de te lingeai pe degete până la coate, cu un aluat foitat de zici că efectiv sunt făcute din foitaj de casă.

Mi-o aduc aminte pe mama lui, o gospodină desăvârșită, care lucra la un restaurant de pe mailul mării, o femeie zdravănă, care a crescut 3 copii, iar merdenele erau pentru ei, oarecum o specialitate a casei.

Prima interacțiune a fost acu vreo 20 de ani, pe vremea când împreună cu finii mei am mers la ei acasă și ne-au așteptat cu niște merdenele cu telemea, carne și ciuperci, calde și foarte foarte bune. Ei de atunci am luat rețeta și nici că am mai schimbat-o cu alta.

Rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și modul relativ simplu de preparare, iar rezultatul va fi de-a dreptul spectaculos, tot ceea ce trebuie să faceți este să repesctați întocmai gramajele și modul de preparare.

Pentru alte retete de patiserie, gustări și multe altele  găsiți aici sau click pe fotografie.

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Cum să faci merdenele cu telemea, de casă?

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 g făină albă 000
  • 260-270 ml apă rece
  • 1 gălbenuș
  • 1 lingură de oțet
  • 8 g sare
  • 200 g unt la temperatura camerei
  • 300 g telemea mai uscată

Mod de preparare:

Împărțim untul în 10 părți egale.

Dăm telemeaua pe răzătoarea cu ochiuri mari, o împărțim și pe aceasta în 10 părți egale și o dăm deoparte.

Punem făina cu apa rece, gălbenușul, lingura de oțet, sarea și frământăm un aluat destul de consistent, omogen și elastic.

Împărțim aluatul în 10 părți egale și formăm biluțe din el, ar trebui să iasă undeva în jur de 80 g/ bucată. Punem bilele pe un plan de lucru uns cu ulei, le acoperim cu un prosop de Bucătărie simple lăsăm la odihnit pentru 30 de minute.

Întindem un pătrat, fiecare bucată de aluat pe un plan de lucru uns cu ulei, un pătrat cât se poate de subțire și de mare, dacă se poate vedea în poză, este transparent și se poate vedea masa. Ungem cu câte o porție de unt și împăturim astfel:

  1. Aducem partea din dreapta peste o treime din aluat.
       2. Aducem partea din stanga peste cea din drepta.       3. Venim cu partea de sus peste o jumătate din aluat.       4. Aducem partea de jos peste cealaltă jumătate.       5. Împăturim în 2, aducând partea de jos peste cea de sus.

Punem bucățile de aluat astfel obținute pe o tavă tapetată cu folie de prospețime, exact în poziția în care le-am luat de pe masă. Acoperim cu o altă folie de prospețime și dăm la rece pentru minim 3 ore.

După trecerea timpului de stat la frigider, scoatem câte o bucată de aluat și o poziționăm pe un plan de lucru uns cu ulei, exact în poziția în care a fost pe masă înainte de a fi pusă pe tavă.

Întindem un pătrat cât putem de subțire, dacă se poate vedea în poză, atât de tare este întinsă că se vede masa.

Punem o parte de brânză și împăturim la fel ca mai devreme, mai puțin punctul 5.

  1. Aducem partea din dreapta peste o treime din aluat.
  1. Aducem partea din stanga peste cea din drepta.
  1. Venim cu partea de sus peste o jumătate din aluat.
  1. Aducem partea de jos peste cealaltă jumătate.

Punem invers de cum am împăturat merdenelele cu telemea pe tavi tapetate cu hârtie de copt.

Dăm la cuptorul preîncălzit la 220 de grade pentru 22-25 de minute sau până se rumenesc frumos. În caz că se rumenesc prea repede reduceți la 200 de grade.

Asta a fost, nu chiar simplu, dar cu puțin efort veți reuși să le faceți și dumneavoastră acasă.

Urmărește-ne și pe Instagram!
Urmărește-ne și pe Facebook!
Comentarii
Nici un comentariu pentru această postare. Fii primul!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Rețete asemănătoare
Pâine de casă cu cartofi fără frământare
Pâine de casă cu cartofi fără frământare Azi facem pâine de casă cu cartofi fără frământare, ușor de pregătit cu un rezultat uimitor spectaculos.  Pâinea de casă nu se compară...
Sărățele fragede cu telemea și semințe
Sărățele fragede cu telemea și semințe  Sărățele fragede cu telemea și semințe, atât de bune și fragede încât dacă veți încerca aceasta rețetă cu siguranță vă veți îndrăgosti de ea. ...
Aluat fraged cu untură
Aluat fraged cu untură Bun găsit! Acest aluat fraged cu untură, este atât de bun și de versatil, încât este aluatul pe care îl folosesc pentru mai toate plăcintele, o...