Lipii Ardelenești din făină integrală, coapte pe tigaie, ca în Ardeal

( 2.3 out of 5 )
Loading...
  • -20 bucServings+
  • 60 mTimp de preparare
  • 30 mTimp de gatire
  • 1:30 hGata in
Print Recipe

Lipii Ardelenești din făină integrală, coapte pe tigaie

Amintirile din bucătăria de la bunicii din Ardeal îmi dau fiori de fiecare dată, cu mâncăruri simple, dar extrem de gustoase și sănătoase în același timp, de nu te mai opreai din mâncat.

Bunica Măriuca le spunea “liptii din aluat de pită”, pentru că asta și erau, lipii din aluatul rămas de la pâinile pe care le cocea în cuptorul de pământ, vezi reteta aici. Și făcea asta pentru că pâinea dura destul de mult, era un aluat fără prea multă frământare, însă stătea la dospit în cămară cam jumătate de zi, până apuca să între la cuptor. Așa că până pâinea era gata încropea aceste lipii, care sunt foarte gustoase pe care le mâncam cu lapte rece, fasole frecată, zacuscă sau ce mai avea ea. Eu am încercat și cu un pesto de leurdă și merg de minune, detalii aici.

Și vă mărturisesc că în casa bunicilor mei din partea mamei din Ardeal, pâinea era alimentul de bază, apoi celelalte și mi-o aduc aminte pe buna Măriuca, când spunea că atunci când pleci la drum musai să ai o pită la tine, că niciodată nu se stie ce se poate întâmpla. Întotdeauna când pleca de acasă, la noi sau la ceilalți nepoți avea în traistă pâine.

Rămâneți alături pentru lista ingredientelor și modul de preparare și vă veți bucura de o pâine gustoasă și arătoasă în același timp.

Ingredinete:

  • 400 g de făină integrală
  • 600 g făină albă
  • 800 ml apă călduță
  • 10 g drojdie proaspătă
  • 100 ml ulei de măsline
  • 20 g sare

Ingredinete:

  • 400 g de făină integrală
  • 600 g făină albă
  • 800 ml apă călduță
  • 10 g drojdie proaspătă
  • 100 ml ulei de măsline
  • 20 g sare

Mod de preparare:

Cernem într-un castron încăpător ambele tipuri de făină, adăugăm sarea și dăm departe.

E95ECDD6-B366-4D5E-9F4A-130A26670EAA-e1587891347166.jpeg

Punem drojdia într-o 100 de ml de apă călduță din cantitatea totală de apă și amestecăm până se omogenizează.

36E3454C-989C-493E-A1E9-0695B14F310F.jpeg

Turnăm drojdia dizolvată și restul de apă in castronul cu compoziția din cele două făini și cu ajutorul unei spatule de Silicon amestecăm până se omogenizează.

388F37CA-6DA2-41C7-9306-1DDBFFB29E9C.jpeg

Adăugăm 70 ml de ulei și continuăm să amestecăm până se încorporează și uleiul.

92B86152-692E-4D41-B083-01733CD1FFDD.jpeg

Scoatem aluatul afară din castron, ungem pereții castronului cu puțin ulei din cel rămas, punem aluatul înapoi și îl lăsăm să dospească până își dublează volumul.

8FA59C61-A800-43E2-8038-8E3865EFE0BB.jpeg

După ce și-a dublat volumul, aducem din laterale spre centru aluatul și ungem din nou castronul, inatoarcem aluatul cu partea de jos în sus.

A679D69B-2E61-45DE-BE5E-6AF58B43CB15.jpeg

4C9ABEC6-434E-4D82-9A11-A0EEEE77DA0A.jpeg

Împărțim aluatul în bucăți de câte 100-110 g/bucată, vă vor ieși vreo 20 de bucăți. Dăm forma unor bile și le mai lăsăm să dospească încă 10 minute acoperite.

Pe un plan de lucru presărat cu făină, intindem fiecare bucată forme rotunde cu diametrul de 14-15 cm.

Încingem o tigaie și coacem cu capac la foc mediu câte 2-3 minute pe fiecare parte sau până se rumenesc.

Putem servi fără nici un fel de adaos sau alături de un pesto de leurdă, așa cum am făcut și eu, dar merg de minune unde cu unt, cu un Hummus sau cu ceea ce vă place. Iar dacă faceți prea multe și vreți să le dați o alta valoare, puteți face minipizza, detalii aici.

De acum nu îmi rămâne decât să vă urez spor la treabă și poftă bună!

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password