Lipie de casă cu mozzarella, unt, usturoi și pătrunjel

Lipie de casă cu mozzarella, unt, usturoi și pătrunjel

Pâine și patiserie 20 octombrie 2019
4-6 p
Porții
10 m
Timp preparare
20 m
Timp gătire
30 m
Gata în
Bucătărie: Romaneasca
Grad dificultate: Ușor

Lipie de casă cu mozzarella, unt, usturoi și pătrunjel

 

Ca mare iubitor de produse de patiserie și panificație, îmi place să mă joc și să testez aluaturi în fel și chip, așa a fost și astăzi, deși duminică m-am pus pe frământat ceva rapid, exact cu ingredientele avute în frigider și cămară, iar odată cu asta numai bine se eliberează și spațiul.

Am luat făina, i-am adăugat câteva ingrediente, am frământat un aluat ca de cornuri simple, iar deasupra am garnisit cu un pesto de pătrunjel cu usturoi și am completat cu mozzarella. Păcat că nu am avut nici un fel de sos de roșii, că deja acum când scriu, îmi vin în cap tot felul de idei care mainde care. Așa că de mâine cred că o să frământ din nou un aluat identic pe care o să-l fac cu alte toppinguri.

Timpul este relativ scurt, aluatul nu necesită frământare îndelungată ca la alte produse dospire, iar topiingul poate fi ales în funcție de preferințe sau ce aveți la îndemână!

Cum se faci lipie cu mozzarella, unt, usturoi și pătrunjel

Ingredinete:
  • 130 ml lapte
  • 40 g unt
  • 30 g zahăr tos
  • 1 linguriță rasă de sare
  • 1 ou întreg
  • 250 g făină albă
  • 7 g drojdie uscată dar se poate înlocui cu 15 g drojdie proaspătă

Pentru topping:

  • 1/2 legătură pătrunjel tocată mărunt
  • 40 g unt
  • 1-2 căței de usturoi tocați mărunt, în funcție de cât de mari sunt
  • Sare și piper dipă gust

Mod de preparare:

Preîncălzim cuptorul la 200 g Celsius.

Se încălzește laptele cu untul, adăugăm zahărul și amestecăm până se topește.

Punem într-un bol încăpător făina, facem o gaură în mijlocul acesteia, adăugăm compoziția de lapte, sarea, oul, drojdia uscată și cu ajutorul unei linguri sau spatule amestecăm până aceasta va deveni ineficientă după care frământăm până obținem un aluat elastic și omogen, destul de moale, dar care să nu se lipească de degete, (lejer) .

Punem aluatul obținut într-un castron uns cu puțin ulei să dospească până își dublează volumul.

Amestecăm untul cu pătrunjelul tocat, usturoiul, sarea și piperul. Omogenizăm compoziția și o ținem la cald.

După ce aluatul a dospit, îl întindem ușor cu mâna pe o hârtie de copt după forma pregerată, ei l-am întins rotund, dar la fel de bine se poate pătrat, dreptunghi, etc.

Cu ajutorul unui cuțit foarte bine ascuțit facem Secțiuni în interiorul aluatului până aproape de fundul acestuia, ungem aluatul cu compoziția de pătrunjel, după care în interiorul șanțurilor punem mozzarella tăiate bastonașe.

Lăsăm la dospit încă 15 minute, după care coacem pentru 10 minute, după care scădem temperatura la 180 de grade și mai coacem încă 5-8 minute sau până se rumenește frumos.

Simplu, rapid și o gustare genială, pentru întreaga familie sau pentru musafiri. Poate fi pusă pentru pachet la școală, servici sau picnic pentru a doua zi! Spor la treabă și poftă bună!

Tips & tricks
Diametrul cercului pentru aluat este de 22 cm
Urmărește-ne și pe Instagram!
Urmărește-ne și pe Facebook!
Comentarii
Nici un comentariu pentru această postare. Fii primul!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Rețete asemănătoare
Pâine de casă cu cartofi fără frământare
Pâine de casă cu cartofi fără frământare Azi facem pâine de casă cu cartofi fără frământare, ușor de pregătit cu un rezultat uimitor spectaculos.  Pâinea de casă nu se compară...
Sărățele fragede cu telemea și semințe
Sărățele fragede cu telemea și semințe  Sărățele fragede cu telemea și semințe, atât de bune și fragede încât dacă veți încerca aceasta rețetă cu siguranță vă veți îndrăgosti de ea. ...
Aluat fraged cu untură
Aluat fraged cu untură Bun găsit! Acest aluat fraged cu untură, este atât de bun și de versatil, încât este aluatul pe care îl folosesc pentru mai toate plăcintele, o...