Gulaș de vită cu găluște și cartofi, rețetă autentică ungurească

Gulaș de vită cu găluște și cartofi, rețetă autentică ungurească

Rețete Cu Carne 13 septembrie 2018
8 p
Porții
30 m
Timp preparare
180 m
Timp gătire
210 m
Gata în
Bucătărie: Ungureasca
Masă a zilei: Prânz
Grad dificultate: Medium
Să tot fie vreo 20 de ani de când fac aceeași rețetă clasică de gulaș de vită cu găluște și cartofi, rețetă autentică ungurească. Îmi aduc aminte prima dată când am făcut-o, era prin ‘97-‘98, eram practicant la restaurantul unui hotel din Arad. Directorul de pe acea vreme, avea un prieten bun de la Szeged, pe domnul Arpad, care are și acum un restaurant micuț cu mâncare tradițională din zona locului. Este mereu plin la el, pe timpul prânzului sau a cinei, clienții așteaptă să se ridice cineva și să prindă o masă. Venit în vizită la Arad domnul Arpad mereu ne surprindea cu câte ceva, deși fiind musafir mereu intra în bucătarie și gătea câte ceva, era atât de pasionat încât le făcea cu o plăcere greu de descris. Am prins drag de el și de fiecare dată când venea eram mâna lui dreaptă. Îți explica de ce se pune aia, de ce se prăjește atât, de ce aia, de ce cealaltă. Nu aveai cum să nu stai pe lângă el, mai ales că eu eram la începuturile carierei mele. Era zi de gulaș, autentic cum spunea el, așa ca la noi și bun a fost, încât și acum îmi aduc aminte acel gust, pe care nu cred să îl uit vreodată.
Urmărește-ne și pe Instagram!
Urmărește-ne și pe Facebook!
Cum să faci Gulaș de vită cu găluște și cartofi, rețetă autentică ungurească
Ingrediente
Pentru gulaș
  • 1 kg carne de vită
  • 500 g ceapă albă
  • 500 g ardei capia/gogoșar/ardei gras roșu
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • Ardei iute după gust
  • 2 frunze de dafin
  • O crenguță de cimbru proaspăt
  • 1 lingură chimen măcinat
  • 1 lingură cu vârf de boia dulce
  • 250 g morcovi
  • 200 g pătrunjel rădăcină
  • 1 kg de cartofi
  • Sare și piper după gust
  • 1 legătură pătrunjel
Pentru găluște
  • 2 ouă
  • 70-75 g făină de grâu, poate ajunge până la 100 g, în funcție de ouă
  • Sare după gust
Step by step method
1
Spălăm și curățăm toate legumele. Ceapa și ardeiul le tocăm grosier, le punem la călit în ulei cu sare, până se înmoaie și se fărâmă.
Adăugăm carnea, toate condimentele și dunstuim și carnea până își lasă propria zeamă. Adăugăm apă atât cât să acopere carnea. Lăsăm să fiarbă la foc mic undeva în jur de 2 ore și jumătate, însă este posibil să trebuiască mai mult, asta depinde și de calitatea cărnii.
2
Când carnea este aproape foartă, adaugăm cartofii tăiați cuburi și dacă mai este nevoie de lichid, mai adăugăm puțină apă.
Pentru găluște amestecăm ouăle cu făina, omogenizăm, iar cu ajutorul unei linguri rupem găluștele direct în oala cu carne. Verificăm gustul, dacă mai trebuie sare și lăsăm să fiarbă încă vreo 15 minute.
3
Servim cu pătrunjel tocat deasupra și ardei iute. Simplu nu-i așa? Un gust autentic al unui gulaș unguresc, dar nu vă mai rețin și vă las să vă apucați de treabă, dar nu înainte de a vă ura spor la treabă și poftă bună!
Comentarii
Nici un comentariu pentru această postare. Fii primul!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Rețete asemănătoare
Friptură de curcan cu gutui la tavă
Friptură de curcan cu gutui la tavă De departe una din cele mai bune și mai gustoase fripturi de sezon aș putea spune. Gust Sărat, dulce, acrișor o combinație excelentă!...
Sărmăluța Uriașă
Sărmăluța Uriașă Pentru că planul de acasă nu se prea potrivește cu cel din târg înloc de câteva sarmale am făcut sărmăluța Uriașă. Nici nu apuc să spun tot cuvântul...
Pui umplut cu clătite a la Joana
Pui umplut cu clătite a la Joana Acest pui umplut cu clătite a la Joana își merită absolut tot efortul! Pe lângă că este foarte spectaculos, este și extrem de...