Gogoșari murați cu miere, ca la tanti Florica de la Recaș

Gogoșari murați cu miere, ca la tanti Florica de la Recaș

Conserve și murături 27 septembrie 2019
6 borcane de 720 ml
Porții
30 m
Timp preparare
10 m
Timp gătire
40 m
Gata în
Bucătărie: Romaneasca
Masă a zilei: Cina
Grad dificultate: Ușor

Gogoșari murați cu miere, ca la tanti Florica de la Recaș

Cu câțiva ani am lucrat într-o bucătărie profesională, care era oarecum la țară, acolo am cunoscut-o pe tanti Florica Teacă, care deși trecută de 60 de ani, era unul din cei mai energici oameni din bucătărie, ca să nu mai spun că era și o enciclopedie de rețete, organizată și foarte atentă la detalii, ceea ce mi-a plăcut enorm de mult, de la care am învățat foarte multe lucruri, printre care și acești gogoșari murați cu miere de albine, ușor dulci, acrișori și aromați.

Despre “Babi” , pentru că așa îi spuneam, aș putea vorbi mult și bine, a lucrat peste 40 de ani în bucătăria unei ferme în care servea zilnic mic dejun, prânz și cină, peste 200 de muncitori, era capul bucătăriei, ea făcând meniurile, organizând de fapt toată treaba de acolo, iar pe lângă toate acestea tot ceea ce însemna murături, dulcețuri și conserve le făcea cu mâna ei, nu trecea nimic neobservat, nimic fără să fie gustat de ea.

Practic ca să fac o mică glumă, nu trecea nici măcar un gândac pe moșia ei! Am prins atâta drag de ea, încât mi-a intrat foarte repede la suflet!

Astăzi când scriu aceste rânduri, prin această rețetă îi aduc mulțumiri și totodată îmi înclin capul în fața dumneaei! Să ne trăiești mult și bine Babi!

Puteți încerca și alte rețete de murături,  rețeta de gogoșari murați cu muștar, rețeta aici, sau click pe fotografie.   Ingrediente: 
  • 3 kg gogoșari cântăriți după curățare (aproximativ 4 kg cu întregi)
  • 400 ml otet de 9 grade
  • 350 g miere de albine
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • 80-100 g sare - sare pentru murături
  • 100 g rădăcină de hrean
  • O lingură cu vârf de piper boabe
  • 2 linguri semințe de muștar
  • 6 foi de dafin
  • 24 frunze de vișin câte 4 pentru fiecare borcan, o să iasă 6 borcane de 720 ml

Mod de preparare:

Curățim gogoșarii de casa semințelor și cotoare, îi spălam în 2-3 ape și îi scurgem.

Punem oțetul, mierea, uleiul, foile de dafin, boabele de mustar, boabele de piper, sarea într-o cratiță si aducem lichidul în punctul de fierbere, totodată amestecând să se topească sarea și mierea.

Punem pe rând gogoșarii în cratiță și îi fierbem la foc mediu 1 minute, din momentul în care apa începe să fiarbă. Îi scoatem într-un castron și facem la fel și cu ceilalți până terminam gogoșarii. Oprim focul.

Amestecăm feliile de gogoșar din castron pentru că prima tură va fi mult mai acră decât ultima, ceea ce e și normal dacă nu îi punem pe toți deodată.

Curățăm hreanul și îl taiem felii, spălam frunzele de vișin și țelină.

Punem câteva rondele de hrean și frunzele de vișin în fiecare borcan, apoi așezăm gogoșarii în borcane sterilizate, cât se poate de îndesați, dar asta nu înseamnă că îi apăsăm să îi rupem. Punem și frunzele de țelină.

Dăm din nou lichidul în fiert și turnăm peste gogoșari până în gâtul borcanului. În cazul în care nu ne ajunge lichidul, mai putem face o cantitate necesară din aceleași ingrediente, ca să acoperim borcanele. Punem capacele, strângem bine și-i punem într-o pătură acoperiți să se răcească de la sine.

Putem servi după 12-14 zile, simplu, rapid și foarte gustoși, spor la treabă!

Urmărește-ne și pe Instagram!
Urmărește-ne și pe Facebook!
Comentarii
Nici un comentariu pentru această postare. Fii primul!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Galerie
Rețete asemănătoare
Fructe murate, ideale pentru fripturi și specialități de carne
Fructe murate, ideale pentru fripturi și specialități de carne Îmi aduc aminte cu ani în urmă de prietenii părinților mei, la care mâncam această delicatesă,  la sat, în județul Timiș,...
Ajvar macedonean, rețetă traditională de familie
Ajvar macedonean, rețetă traditională de familie   De fiecare dată când mergeam la vecinii noștrii sârbi, ne opream la un restaurant în Vrsac - Vârșeț iar primul lucru pe care...
Dulceață de ardei iuți ca la Valea Viilor
Dulceață de ardei iuți ca la Valea Viilor     De când am descoperit această minunăție dulce, acrișoară și picantă, pot spune că sunt de-a dreptul îndrăgostit de această dulceață...