Fasole cu ciolan afumat / rețetă traditională de familie

Fasole cu ciolan afumat / rețetă traditională de familie

Prânz 28 octombrie 2018
6 p
Porții
20 m
Timp preparare
120 m
Timp gătire
140 m
Gata în
Bucătărie: Romaneasca
Masă a zilei: Prânz
Grad dificultate: Ușor

Fasole cu ciolan afumat / rețetă traditională de familie

Această rețetă de fasole cu ciolan afumat, îmi aduce aminte de copilărie, pe vremea când tata “punea” de o fasole cum spunea el. Și era cea mai gustoasă fasole cu ciolan pe care o mâncam la acea vreme. Era atât de iscusit într-ale bucătăriei încât stau și mă mir de unde unde moștenesc această pasiune :))) Când era tata în bucătărie, orice fel de mâncare, cât ar fi fost el de banal prindea contur, știa să gătească orice, la deserturi nu se băga, dar gătea orice fel de mâncare, făcea mezeluri și conserve de tot felul. Îmi aduc aminte de povestea acestui ciolan cu fasole, pe care le pregătea cu atâta drag, răbdare și nu în ultimul rând gust! Rețeta era adaptată bucătăriei de acasă, însă la origine era pregătită la ceaun, la foc moale, reușind să înnebunească pe vecini cu mirosul. Ingrediente fasole cu ciolan afumat / rețetă tradițională de familie:
  • 500 g fasole uscată cu bob mediu
  • Un ciolan afumat de până într-un kilogram
  • 2-3 cepe
  • 1 morcov
  • 1 păstârnac rădăcină
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 ardei capia
  • 2-3 căței de usturoi
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 legătură de mărar
  • 2 linguri pastă de tomate
  • 1 lingură de cimbru proaspăt sau jumătate de uscat
  • Sare și piper după gust
Mod de preparare fasole cu ciolan afumat / rețetă tradițională de familie: Lăsăm fasolea la înmuiat peste noapte. A doua zi, schimbăm apa o punem la fiert într-o oală încăpătoare cu apă rece. La primul clocot schimbăm apa, dar de această dată cu apa clocotită și o punem din nou la fier la foc molcom, alături de ciolan. Legumele le curățăm, ceapa, ardeiul și usturoiul le tocăm mărunt, zarzavaturile felii, pe care le punem la călit în ulei de floarea soarelui cu sare la foc mic pentru 20 de minute. După ce ciolanul a fiert îl scoatem afară și îl tăiem felii sau bucăți mai măricele, dupa care îl punem înapoi alături de legume, pasta de tomate, cimbrul, piper și mărarul tocat mărunt în fasole, fierbem în continuare până se leagă sosul. Adăugăm ciolanul tăiat felii sau bucăți mai măricele, continuăm să gătim pentru încă 10 minute la foc mic, ca să se combine gusturile.   Servim alături de o salată de varză, murături sau castraveți murați. Simplu, gustos și sănătos! Spor la treabă și poftă bună!
Tips & tricks
Timpul de fierbere al fasolei este relativ poate dura de la 80 până la 180 de minute, în funcție de tipul de fasole folosit.
Urmărește-ne și pe Instagram!
Urmărește-ne și pe Facebook!
Comentarii
Nici un comentariu pentru această postare. Fii primul!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Rețete asemănătoare
Ragu Bolognese de conopidă pentru paste
Ragu Bolognese de conopidă pentru paste Sper ca acest ragu Bolognese de conopidă să fie pe placul tuturor iubitorilor de paste și sincer nici nu văd de ce nu ar...
Rulouri din cotlet cu ardei și cașcaval la tigaie
Rulouri din cotlet cu ardei și cașcaval la tigaie Cu siguranță ca mulți dintre noi suntem mari amatori de carne de porc, așadar azi facem Rulouri din cotlet cu ardei...
Lasagna Bolognese cu carne de curcan
Lasagna Bolognese cu carne de curcan Astăzi vorbim și gătim Lasagna Bolognese cu carne de curcan dar cu aceleași arome autentice italienești pentru paste și lasagna. Sosul de carne este...