Dulceață de gutui ca la bunica

( 3.8 out of 5 )
Loading...
  • 2 kgPortie
  • 20 mTimp de preparare
  • 3:0 hTimp de gatire
  • 3:20 hGata in
Print Recipe

Dulceață de gutui ca la bunica

Gutuile sunt niște fructe aromate, înrudite cu mărul și părul, cunoscut încă din antichitate, ca fiind folosit în medicina populară alături de semințe și fructe.


Dulceață de gutui, fără conservanți, făcută după o rețetă simplă, exact așa cum o făceau bunicii noștrii. Această rețetă este de la tanti Florica de la Recaș, despre care v-am mai povestit și cu altă ocazie. Ea o făcea cu cuișoare, dar mie nu îmi plac așa că nu am pus.

Ingrediente dulceață de gutui ca la bunica:

2 kg de gutui bine coapte
0,5 kg zahăr
2 lămâi

3-4 cuișoare (Opțional)
Un praf de sare

Mod de preparare dulceață de gutui ca la bunica:

Se curată gutuile de coajă și cotoare. Se păstrează atât gutuile cât și cotoarele, care se spală și se țin în apă rece până le terminăm pe toate de curățat.


Punem cojile și cotoarele intr-o oală cu apă atât cât se le acopere la fiert pentru o oră, iar dacă mai este nevoie mai adăugăm câte puțină apă.

Strecurăm și sucul astfel obținut îl turnăm peste gutuile curățate alături de zahăr, sare și sucul de lămâie, 1 litru de apă și fierbem cam o oră la foc mic până se înmoaie.

După ce au fiert o oră, putem strecura o parte din suc și să facem și jeleu – peltea de gutui ca la bunica, rețetă pe care o găsești aici:

Continuăm să fierbem la foc mic până ce gutuile se sparg și se leagă, obținând consistența dulceței.

Pentru a vedea când este gata, luăm o linguriță din compoziție și o lăsăm la temperatura camerei iar dacă se leagă este suficient de fiartă.
Turnăm în borcane sterilizate și le punem la bain marie până se răcesc de la sine.


Simplu și gustos, un preparat ideal de păstrat pentru zilele friguroase de iarnă. Alături de o felie de pâine cu unt și un ceai fierbinte.
Deasemeni poate fi servit alături de un ficat de gâscă sau în prăjituri.

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password