Dulceață de ardei iuți ca la Valea Viilor

Dulceață de ardei iuți ca la Valea Viilor

Conserve și murături 02 octombrie 2019
15 borcane de 370 ml
Porții
60 m
Timp preparare
100 m
Timp gătire
160 m
Gata în
Bucătărie: Romaneasca
Grad dificultate: Ușor

Dulceață de ardei iuți ca la Valea Viilor

   

De când am descoperit această minunăție dulce, acrișoară și picantă, pot spune că sunt de-a dreptul îndrăgostit de această dulceață de ardei iuți. Abia astept să vină iarna să o pot pune in valoare alături de niște bucăți calumea de friptură sau alături de niște brânză maturată și grasă.

Pentru prima dată am mâncat această dulceață, la prietenii părinților mei din Valea Viilor, Costică și Rodica, cu peste 20 de ani în urmă! Țin minte că pe acea vreme, acolo ne pregăteam intens pentru iarnă cu dulcețuri murături și alte conserve. De atunci o fac și nu as schimba sub nici o formă această rețetă. Este fină, catifelată și cu un gust fenomenal.

Se face relativ destul de ușor mai ales de când am descoperit o metodă simplă și rapidă, dar și foarte ingenioasă pentru coptul ardeilor, detalii pe care le găsiți aici.

Merge de minune cu un somon, porc sau chiar pui, deși merge de minune și la tigăile picante in stil asiatic.

Ingrediente:

  • 2,5 kg de ardei capia mare și cărnos
  • 0,5-0,7 kg ardei iute, în funcție de cât de picant doriți să fie
  • 1,5 kg zahăr tos
  • 1,5 l oțet de 9%
  • 150 g ghimbir
  • 3-4 bucăți de anason stelat
  • 1 lingură rasă de sare de mare

Mod de preparare:

Coacem ardeii capia, folosind metoda de aici, sau click pe fotografie, una mai simplă și mai rapidă nu cred să existe, in care coaja să se ia atât de ușor și de frumos jos.

Spălăm și curățăm ardeii iuți de casa semințelor și cotoare.

Curățăm ghimbirul.

Într-un vas încăpător punem oțetul la fiert, până se reduce la jumătate și își pierde aroma puternică.

Adăugăm zahărul tos, sarea și lăsăm să fiarbă la foc mic, amestecând din când în când, timp în care ne apucăm de restul ingredientelor.

Punem în funcțiune mașina de tocat.

Tocăm pe rând, pe sita cu ochiuri mici ghimbirul,  pe care îl adăugăm alături de anasonul stelat în siropul de zahăr.

Tocăm pe aceeași sită și ardeii iuți pe care îi punem în oală și continuăm fierberea la foc potrivit.

Ardeii capia copți îi dăm pe sita cu ochiuri mari îi adăugăm și pe aceștia în oală alături de celelalte ingrediente.

Fierbem la toc domol până obținem consistența dulceții.

Turnăm în borcane sterilizate, punem capacele și le asezăm în prosoape să se răcească de la sine.

Simplu, gustos și foarte sănătos! Nu-mi rămâne decât să vă urez spor la treabă și poftă bună!

Urmărește-ne și pe Instagram!
Urmărește-ne și pe Facebook!
Comentarii
Nici un comentariu pentru această postare. Fii primul!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Rețete asemănătoare
Fructe murate, ideale pentru fripturi și specialități de carne
Fructe murate, ideale pentru fripturi și specialități de carne Îmi aduc aminte cu ani în urmă de prietenii părinților mei, la care mâncam această delicatesă,  la sat, în județul Timiș,...
Ajvar macedonean, rețetă traditională de familie
Ajvar macedonean, rețetă traditională de familie   De fiecare dată când mergeam la vecinii noștrii sârbi, ne opream la un restaurant în Vrsac - Vârșeț iar primul lucru pe care...
Ardei copți la cuptor, cea mai eficientă și rapidă rețetă de a face ardei copți
Ardei copți la cuptor, cea mai eficientă și rapidă rețetă de a face ardei copți Întotdeauna când vine vorba de copt ardeii parcă avem o reținere, ba că facem fum,...