Doboș Alb

Doboș Alb

Desert 23 ianuarie 2022
16 p
Porții
60 m
Timp preparare
60 m
Timp gătire
120 m
Gata în
Bucătărie: Romaneasca
Categorie: Desert
Grad dificultate: Ușor

Doboș Alb

De ce Doboș Alb, sincer nu cred că ar fi fost o altă denumire mai bună pentru această prăjitură delicioasă cu foi subțiri de pandișpan și cremă fină de lapte.

Prăjitura Lăptic dulce

Finețea acestei prăjituri este pur și simplu o încântare a simțurilor și a gustului în același timp. Ingredientele de calitate folosite, dar și modul de preparare fac ca rezultatul să fie spectaculos de bun, mai ales pentru cei care iubesc prăjiturile albe fără cacao. Poate fi făcut și sub formă de tort, însă pentru acest lucru necesită un număr mai mare de foi și prin urmare și mult mai multă manoperă. Dar pentru un eveniment special chiar nu mai contează, important e să-l facem cu drag și cu multă atenție și satisfacțiile vor veni la final.

Prăjitura Lăptic dulce

Chiar a ieșit extrem de fin si de ciocolatos, cu 16 de straturi subțiri si elegante deopotrivă, crema de lapte doar completând tabloul unui desert perfect! Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și a modului de preparare explicat pas cu pas pentru o reușită garantată.

Prăjitura Lăptic dulce

Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie. 

necunoscut.jpg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

Cum facem Doboș Alb?

Ingrediente foi:

  • 8 ouă mari sau 9 mai mici
  • Un praf de sare
  • 240 g zahăr tos
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • 160 g făină albă tip 000

Ingrediente pentru cremă:

  • 680 ml lapte
  • 80 gr amidon
  • 600 gr lapte condensat îndulcit pentru prăjituri 
  • 300 gr unt
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 1 praf de sare

Mod de preparare cremă: 

Pentru început ne vom ocupa de cremă: punem laptele cu amidonul, extractul de vanilie, praful de sare într-o crăticioară pe foc mic și amestecăm până se îngroașă.

Punem laptele cu amidonul și

Adăugăm laptele condensat direct în crema fierbinte și omogenizăm.

Adăugăm laptele condensat

Încorporăm și untul tăiat cubulețe și amestecăm până se încorporează perfect și acesta. Dăm la rece pentru minim 2 ore.

Adăugăm și untul

Mod de preparare pentru foi: 

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.

Cernem făina într-un castron.

Separăm ouăle.

Batem albușurile cu un praf de sare până lasă urme ușoare asemeni unei zăpezi moi. Adăugăm treptat zahărul bătând în continuare până acesta se topește și obținem o spumă fermă și lucioasă.

Batem albusurile

Încorporăm gălbenușurile și amestecăm ușor, atât cât să avem o compoziție omogenă.

Adăugăm gălbenușurile

Făina o încorporăm în 3 tranșe amestecând ușor  cu ajutorul unei spatule de silicon cu mișcări de sus în jos.

Încorporăm faina in 3 transe

Ungem bine o tavă de 35/25 cm cu untură, presarăm făină din abundență.

Ungem o tava cu untura și o Tapetăm generos cu faina

Scuturăm bine tava să eliminăm excesul de făină după care punem câte 100 g de compoziție și o întindem cu ajutorul unei spatule exact așa cum vedeți în fotografie. Lăsați cam 5-6 mm fără a întinde compoziția. Va trebui să vă iasă 8 foi, dar depinde și de mărimea ouălor. 

Punem 60 g din compoziție Foi dobos

Dăm la cuptor și coacem 2:00-2:30 minute, după care cu ajutorul unei spatule de inox trecem ușor pe sub foaie și o punem pe un grătar să se răcească. Ele trebuiesc să se rumenească ușor, nu să fie maronii, ca altfel se vor lipii de tavă

Foile de dobos

Facem la fel și pentru celelalte foi. Va trebui să obtineți 8 foi în total.

Asamblare:

Cu ajutorul unui robot de Bucătărie mixăm 1-1:20 secunde crema, atât cât să fie omogenă și ușor aerată.

Mixăm crema

Punem o foaie, 130 g cremă și o întindem bine. Facem la fel până la ultima foaie pe care o lăsăm așa. Punem un tocător peste ultima foaie și presăm astfel încât să se uniformizeze. Tăiem în 2 pe lung ungem doar o jumătate cu cremă.

Taiem in doua

Venim cu partea neunsă peste. Decupăm marginile, astfel încât să obținem o formă perfect dreptunghiulară.

Venim cu partea neunsa

Ungem marginile și suprafața prăjiturii cu crema rămasă și decorăm după bunul plac.

Prăjitura Lăptic dulce

Spor la treabă și poftă bună!

Prăjitura Lăptic dulce
Urmărește-ne și pe Instagram!
Urmărește-ne și pe Facebook!
Comentarii
Nici un comentariu pentru această postare. Fii primul!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Rețete asemănătoare
Fursecuri fragede cu marțipan
Fursecuri fragede cu marțipan De departe unii din cei mai buni biscuiți pe care i-am făcut în ultima vreme, aromați și fragezi de se topesc în gură cu multe migdale...
Prăjitură ungurească cu mac
Prăjitură ungurească cu mac Simplă, dar gustoasă și ușor de preparat, mai ales pentru iubitorii de mac ca mine. Foi fragede cu unt și untură cu umplutură generoasă de mac...
Prăjitura Soso cu vanilie, zmeură și ciocolată
Prăjitura Soso cu vanilie, zmeură și ciocolată  O bunătate ieșită din comun, combinație mai bună și mai potrivită decât zmeura cu vanilie și ciocolată nu cred să existe, așa cum...