Cremeș - Crempită - Cremeschnitten - Cremșnit - Rețetă veche de familie

Cremeș - Crempită - Cremeschnitten - Cremșnit - Rețetă veche de familie

Desert 22 noiembrie 2022
24
Porții
20 m
Timp preparare
40 m
Timp gătire
60 m
Gata în
Bucătărie: Românească
Masă a zilei: -
Grad dificultate: Ușor

Cremeș - Crempită - Cremeschnitten - Cremșnit - Rețetă veche de familie  


Cu siguranță cremeșul este desertul cu multe amintiri din copilaria tuturor, când nu exista sărbătoare și să nu îl avem pe masă. E drept că la acea vreme nici nu aveam prea multe variante de desert, dar cu siguranță este apreciat și acum. Mai ales că l-am făcut exact după rețeta aia veche din caietul mamei cu faină și cu ouă.

Rețeta este simpla și cu o reușita garantată, aromă de vanilie cu cruste crocante. Așadar acum vă invit să rămâneți alături pentru lista scurtă a ingredientelor dar și a modului de preparare al prăjiturii cu aluat foitaj și cremă de vanilie cum i se mai spunea pe vremuri.

Urmărește-ne și pe Instagram!
Urmărește-ne și pe Facebook!
Cum să faci Cremeș - Crempită - Cremeschnitten - Cremșnit - Rețetă veche de familie
Ingrediente
Ingrediente
  • 800 g aluat foitaj făcut în casă sau cumpărat
  • 1,5 l lapte
  • 100 g faină
  • 100 g amidon
  • 6 ouă
  • 300 g zahăr tos
  • 1 lingură extract de vanilie
  • Un praf de sare
1
Preîncălzim cuptorul la 190 de grade Celsius.
Separăm ouăle. Împărțim aluatul în jumătate și întindem 2 foi cu dimensiunea de 30/35 cm.
Punem fiecare foaie de aluat între 2 hârtii de copt, așezăm pe o tavă și punem o altă tavă deasupra, apoi dăm la cuptor pentru aproximativ 32-35 de minute. Dacă tava nu este suficient de grea va împinge tava de sus și va crește prea tare. Dar nu este nici o problemă o apăsăm din când în când astfel încât să obținem o foaie de 5-6 mm grosime când este coaptă. După ce s-au răcit foile le tăiem exact la 30/25 cm.
2
1 litru de lapte îl punem la fiert împreună cu 200 g de zahăr și extractul de vanilie.
3
Punem într-un castron laptele rămas, gălbenușurile, făina, amidonul și omogenizăm astfel încât să obținem o compoziție fără cocoloașe.
4
Când laptele a început să clocotească turnăm în fir subțire compoziția de gălbenușuri până se îngroașă și dă primele clocote. Mare atenție focul trebuie să fie la mic spre mediu.
5
Când s-a îngroșat reducem focul la minim și mai fierbem 6-7 minute, timp în care ne vom ocupa de albușuri.
6
Mixăm albușurile împreună cu un praf de sare până obținem consistența unei zăpezi moi, apoi adăugăm treptat zahărul rămas și batem până se topește zaharul complet iar bezeaua este lucioasă și fermă.
7
Oprim focul de la compoziția de gălbenușuri. Încorporăm treptat albușurile spumă direct în crema fierbinte amestecând ușor cu o spatulă cu mișcări largi de sus în jos până se omogenizează complet.
8
Punem o foaie, o formă dreptunghiulară cu pereți detașabili și turnăm crema. Nivelăm și punem cealaltă foaie deasupra. Presăm ușor și punem un grătar peste foaie astfel încât să se uniformizeze și partea de deasupra.

Lăsăm să se răcească la temperatura camerei până a doua zi. Acum e gata de servit, tăiem cu un cuțit cu lama subțire și îngustă bine ascuțit. Spor la treabă și să vă fie de folos!
Comentarii
Nici un comentariu pentru această postare. Fii primul!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Rețete asemănătoare
Prăjitura Soso cu vanilie, zmeură și ciocolată
Prăjitura Soso cu vanilie, zmeură și ciocolată  O bunătate ieșită din comun, combinație mai bună și mai potrivită decât zmeura cu vanilie și ciocolată nu cred să existe, așa cum...
Ruladă cu mere, nuci și cremă de vanilie
Ruladă cu mere, nuci și cremă de vanilie Extra-delicioasă din cale afară aș putea spune fără nici un fel de modestie, efectiv o combinație perfectă între mere, nuci și vanilie,...
Cel mai bun și mai fin chec de post - Chec vegan
Cel mai bun și mai fin chec de post - Chec vegan  Fin, aromat și fraged cu gust intens de cacao, astea ar fi primele cuvinte care îmi vin în cap...