Cozonaci moldovenești cu nucă, rețetă tradițională

Cozonaci moldovenești cu nucă, rețetă tradițională

Pâine și patiserie 21 aprilie 2020
2 cozonaci
Porții
180 m
Timp preparare
50 m
Timp gătire
230 m
Gata în
Bucătărie: Romaneasca
Grad dificultate: Medium

Cozonaci moldovenești cu nucă, rețetă tradițională

Azi facem cea mai bună rețetă de Cozonaci moldovenești cu nucă, rețetă tradițională pe care am făcut-o și mâncat vreodată. 

Oricine ce ar zice și ce ar face, cozonaci mai buni ca în Moldova nu vei găsi niciodată! Pufoși și aromați care se desfac pale-pale cu umplutură generoasă și care își păstrează prospețimea pentru zile întregi.

Rețeta este simplă, însă trebuie să respecți modul de preparare, cantitatea și calitatea ingredientelor, iar rezultatul va fi mult peste măsura așteptărilor.

Prima dată când am văzut acești cozonaci, știam că sunt exact ceea ce trebuie, că musai trebuie să fie buni și nu am ezitat să cer rețeta. Ingredientele sunt exact aceleași pe care le folosim în mod curent la cozonac, însă modul de preparare și frământatul fac ca această rețetă să fie specială, așa cum numai în Moldova găsești.

Doamna Violeta este “vinovată” pentru reușita de astăzi și pe această cale, doresc să îi mulțumesc! Rămâneți alături pentru lista ingredientelor și modul de preparare, iar dacă respectați cu sfințenie toate cele specificate în rețetă vă veți bucura de cei mai buni cozonaci făcuți vreodată.

Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie. 

necunoscut.jpg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

Cum facem Cozonaci moldovenești cu nucă, rețetă tradițională

Ingrediente pentru aluat:

  • 1 kg de făină albă
  • 6 ouă
  • 300 g zahăr tos
  • 50 g drojdie proaspătă sau 14 g drojdie uscată
  • 2 linguri extract de vanilie
  • Coaja rasă de la o lămâie sau coajă de lămâie confiată
  • 250-280 ml lapte
  • 120 g iaurt gras
  • 120 g unt cu minim 82% grăsime
  • 1/2 linguriță sare fină

Ingrediente pentru umplutura de nucă:

  • 700 de grame de nucă măcinată
  • 300 ml de lapte
  • 300 g de zahăr tos
  • Coaja rasă de la o lămâie sau 1 lingură de coajă de lămâie confiată
  • 25 g cacao de bună calitate
  • 2 linguri esență de rom
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 3 albușuri de ou crude

Mod de preparare pentru aluat:

Într-un vas se pune drojdia la înmuiat în lapte călduț și o lași pană prepari ouăle.

Ouăle se pun intr-un vas separat 3 din ele se pun întregi iar celelalte 3, doar gălbenușul cu 2 linguri de zahăr, din cantitatea totală și se bat pană se fac spumă.

Vom pune drojdia se vor pune ouăle bătute și 250 g de făină, se omogenizează cu ajutorul unui tel și se plămădește lăsând să crească până își dublează volumul.

Se va adăuga restul de zahăr și se mai lasă din nou la dospit, aproximativ o oră la crescut sau până își dublează volumul, asta ține și cât de cald este în Bucătărie.

Dupa o oră se va adăuga restul de lapte, iaurtul și făină, coaja de lămâie, extractul de vanilie, sarea și se frământă aluatul pentru 45 de minute.

Încorporăm untul și continuăm frământatul până acesta se dezlipește bine de pe pereții vasului sau de pe blatul de lucru.

După toate aceste procese se mai lasă la crescut încă o oră sau cât este nevoie pentru a-și dubla volumul, într-un vas uns cu puțin ulei.

Mod de preparare pentru umplutură:

În timp de aluatul stă la dospit ne ocupăm de umplutură și punem într-un castron nuca, coaja de lămâie, zahărul, cacaua, esențele și dăm deoparte. Punem laptele la înfierbântat și turnăm peste compoziția de nucă, omogenizăm cu ajutorul unei spatule, după care adăugăm și albușurile.  Dăm deoparte.

E momentul să pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

După dospirea aluatului, îl împărțim în patru părți egale, iar pe un plan de lucru uns cu puțin ulei le întindem dreptunghiuri de 35/25 cm.

Deasemeni și compoziția o împărțim în 4 părți egale și ungem fiecare bucată de aluat cu compoziția de nucă, lăsând o bucată de 2 degete fără umplutură.

Rulăm și împletim câte 2 bucăți pentru fiecare cozonac. Punem rulourile în tăvi unse cu puțin ulei și le mai lăsăm la dospit încă 60-80 de minute, dacă se poate într-un mediu fără curenți de aer și călduț.

Ungem cozonacii cu oul bătut și băgăm la cuptor pentru 45-50 de minute la 180 de grade Celsius.

Îi scoatem afară din cuptor și îi mai lasăm încă 10-12 minute în tăvile în care s-au copt iar apoi îi răsturnăm pe un grătar și îi lăsăm să se răcească.

 
Tips & tricks
Dimensiune tăvi de copt: 35/12 cm
Urmărește-ne și pe Instagram!
Urmărește-ne și pe Facebook!
Comentarii
Nici un comentariu pentru această postare. Fii primul!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Rețete asemănătoare
Pâine de casă cu cartofi fără frământare
Pâine de casă cu cartofi fără frământare Azi facem pâine de casă cu cartofi fără frământare, ușor de pregătit cu un rezultat uimitor spectaculos.  Pâinea de casă nu se compară...
Sărățele fragede cu telemea și semințe
Sărățele fragede cu telemea și semințe  Sărățele fragede cu telemea și semințe, atât de bune și fragede încât dacă veți încerca aceasta rețetă cu siguranță vă veți îndrăgosti de ea. ...
Aluat fraged cu untură
Aluat fraged cu untură Bun găsit! Acest aluat fraged cu untură, este atât de bun și de versatil, încât este aluatul pe care îl folosesc pentru mai toate plăcintele, o...