Coronițe cu brânză dulce de vaci și stafide

Coronițe cu brânză dulce de vaci și stafide

Desert 17 ianuarie 2019
12
Porții
55 m
Timp preparare
35 m
Timp gătire
90 m
Gata în
Bucătărie: Romaneasca
Masă a zilei: Desert
Grad dificultate: Ușor

Coronițe cu brânză dulce de vaci și stafide 

  Ideea acestor coronițe a pornit de la rețeta de brânzoaice trandafir cu brânză și stafide, pe care nu am mai făcut-o de foarte mulți ani. Însă lipsa de antrenament și-a spus cuvântul :))) împăturirea lor nu a fost cea mai bună, uitând să bag fiecare colț sub baza branzoaicei și uite-așa la copt s-au desfăcut asemeni unor rotițe :) Îmi aduc aminte pentru prima dată când am făcut această rețetă, eram prin clasa a 2-a și “vinovată” este tanti Lili, vecina și prietena de familie a părinților mei.  Mulți ani au trecut de atunci și îmi aduc aminte perfect gustul și parfumul brânzoaicelor de odinioară, perioadă în care nu exista lună să nu se facă de cel puțin 3-4 ori.  Astăzi a venit rândul să le dau din nou valoarea de altădată, doar că sub o altă formă! Cum se fac coronițele cu brânză dulce de vaci  și stafide? Ingrediente necesare, Pentru aluat:
  • 500 g făină albă + 2 linguri pentru maia
  • 25 g drojdie proaspătă
  • 280-300 ml lapte călduț 
  • Coaja de la o lămâie 
  • 80 g zahăr tos 
  • 100 g unt la temperatura camerei
  • Un praf de sare 
  • 3 gălbenușuri 
  • 10 g zahăr vanilat 
Penttu umplutură:
  • 450 g brânză dulce de vaci bine stoarsă
  • Coaja de la o lămâie 
  • 130 g zahăr tos
  • 100 g stafide
  • 40 g griș
  • Un ou 
  • Un gălbenuș
  • 10 g zahăr vanilat
Mod de preparare coronițe cu brânză dulce de vaci și stafide: Prima dată ne vom ocupa de umplutură, vom pune toate ingredientele într-un castron și lăsam să se topească zahărul, să se hidrateze grișul și stafidele, pentru minim o oră. Dacă umplutura este prea moale, mai adăugăm o lingură de griș.  A venit și vremea aluatului! Punem cele 2 linguri de făină cu 1 lingură de zahăr, praful de sare și o treime din cantitatea de lapte și le omogenizăm. Le lăsăm deoparte pentru activarea drojdiei.  Punem făina într-un castron încăpător și facem o gaură în mijloc, adăugăm compoziția de drojdie, diferența de lapte, diferența de zahăr, zahărul vanilat, coaja de lămâie și gălbenușurile. Cu ajutorul unei spatule, amestecăm până aceasta devine ineficientă și trecem la frământatul manual, până obținem un aluat elastic și omogen, după care încorporăm untul.  Lăsăm la dospit la loc calduț acoperit, pentru jumătate de oră sau până își dublează volumul.  Preîncălzim cuptorul la 200 de grade. Împărțim aluatul în 12 bucăți egale, și facem niște biluțe pe care le lăsăm să crească pentru 10-15 minute. Pe un plan de lucru presărat cu făină intindem biluțele sub formă de cercuri cu diametrul de 14-15 cm iar cu ajutorul unui pinten tăiem marginile în 6 locuri, fiecare tăietură să aibă 2-2,5 cm.  Umplem aluatul și împăturim, una peste cealaltă, aducând marginile una spre cealaltă, lăsând o gaură mică în mijloc. Punem câte 6 bucăți în fiecare tavă.  Le lăsăm 20 de minute la dospit, după care le ungem cu ou bătut și le băgăm la cuptor 15 minute la 200 grade după care scădem temperatura la 180 de grade pentru încă 15 minute sau până se rumenesc.  Le lăsăm să se tempereze, după care le dăm cu zahăr pudră și sunt gata de servit. Spor la treabă și poftă bună! 
Urmărește-ne și pe Instagram!
Urmărește-ne și pe Facebook!
Comentarii
Nici un comentariu pentru această postare. Fii primul!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Rețete asemănătoare
Prăjitura Soso cu vanilie, zmeură și ciocolată
Prăjitura Soso cu vanilie, zmeură și ciocolată  O bunătate ieșită din comun, combinație mai bună și mai potrivită decât zmeura cu vanilie și ciocolată nu cred să existe, așa cum...
Ruladă cu mere, nuci și cremă de vanilie
Ruladă cu mere, nuci și cremă de vanilie Extra-delicioasă din cale afară aș putea spune fără nici un fel de modestie, efectiv o combinație perfectă între mere, nuci și vanilie,...
Cel mai bun și mai fin chec de post - Chec vegan
Cel mai bun și mai fin chec de post - Chec vegan  Fin, aromat și fraged cu gust intens de cacao, astea ar fi primele cuvinte care îmi vin în cap...