Ciorbă Rădăuțeană cu pui și smântână

Ciorbă Rădăuțeană cu pui și smântână

Supe și ciorbe 29 septembrie 2020
10 p
Porții
20 m
Timp preparare
120 m
Timp gătire
140 m
Gata în
Bucătărie: Romaneasca
Masă a zilei: Prânz
Grad dificultate: Ușor

Ciorbă Rădăuțeană cu pui și smântână

O Ciorbă Rădăuțeană cu pui și smântână, ca la mama ei acasă, gustoasă și aromată, cu multă carne și smântână, pentru că așa ne place nouă!

Ciorba rădăuțeană este una dintre favoritele romanilor, cu smântână, iaurt, carne din belșug și legume, supa cremoasă și fină, gust ușor acrișor și aromă de usturoi, regăsindu-se mai prin toate restaurantele din țară și deasemeni în casele noastre. Este super simplă de făcut, nu ai nevoie de ingredinete speciale și foarte apreciată mai ales de cei care nu mănâncă ciorba de burtă.

Da, ieri am făcut ciorbă de burtă, este una din preferatele mele, însă aveam să aflu că musafirii mei nu o apreciază deloc, din cauza “mațelor” , deși gustul ciorbei și mirosul îl adoră... ciudat nu?! Atunci am zis că o să le fac ciorbă rădăuțeană, care înloc de burtă are carne de pui. A fost un adevărat concurs de scos din oală, au mâncat și eu și eu și uite-așa am făcut pe plac tuturor.

Rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și modul simplu de preparare.

Pentru multe alte rețete de supe cu sau fără carne ori preparate de post  și multe altele, găsiți în secțiunea supe și ciorbe sau click pe fotografie

IMG_2120-300x225.jpg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

Cum facem o Ciorbă Rădăuțeană cu pui și smântână ca la mama ei acasă?

Ingrediente:

  • 1 pui de casă de preferat
  • 1 ceapă mai măricică sau 2 mai mici
  • 4-5 morcovi potriviți
  • 2 buc păstârnac potriviți
  • 1 bucată de țelină
  • 1 ardei gras roșu
  • 2 căpățâni de usturoi
  • 600 g iaurt grecesc cu 10% grăsime
  • 250 g smântână de gătit cu minim 30% grăsime
  • 5 gălbenușuri
  • 2-3 linguri de oțet sau zeama de pe gogoșari
  • 40 g făină (cam 2 linguri nu foarte pline)
  • Sare după gust
  • 2 foi de dafin
  • Boabe de piper

Mod de preparare:

Spălăm bine puiul și îl dăm deoparte.

Curățăm legumele, o căpățână de usturoi și ceapa le spălăm și le dăm deoparte.

Într-o oală încăpătoare punem puiul care în prealabil îl putem tăia bucăți, eu am avut un pui gata porționat, legumele, ceapa, usturoiul, boabe de piper, foile de dafin și apă rece(4-5 l) până în gura oalei și le punem la foc cu sare după gust. Asta înseamnă că vom avea nevoie de o oală de 6-7 l.

Fierbem la foc mare până începe să clocotească, după care reducem focul la mediu și continuăm să fierbem încă o oră și 30 de minute. Luăm spuma jos cu ajutorul unei spumiere. După trecerea timpului strecurăm supa și o punem într-o altă oală.

Curățăm și cealaltă jumătate de căpățână de usturoi și o tocăm mărunt sau o trecem printr-un blender. Într-un castron încăpător punem gălbenușurile, iaurtul, smântâna, făina și le omogenizăm cu ajutorul unui tel de bucătărie sun formă de pară.

Curățăm carnea de pe oase, o desfacem ușor, astfel încât să obținem fâșii.

Morcovii se taie după plăcerea fiecăruia.

Punem din nou supa la foc în care adăugăm carnea, morcovii, usturoi după gust, oțetul sau zeama de pe gogoșari și dăm în clocot.

Scoatem lichid cu ajutorul unui polonic din ciorbă și punem peste amestecul de smântână, amestecăm într-una pentru omogenizare. Turnăm liezonul în oală și amestecăm într-una pentru minim 2 minute. Pentru a avea o ciorbă fină și fără cocoloașe, este ideal ca smântâna și iaurtul să fie la temperatura camerei, iar când scoatem supa din oală și turnăm peste liezon să scoatem cât mai multă, ca să aducem amestecul de smântână cât mai aproape de temperatura din oală.

Dacă mai este nevoie de sare, acum este momentul să dăm gust, însă fără a mai adăuga oțet sau zeama de pe gogosari, pentru că riscați să se brânzească, mai bine își pune fiecare în farfurie.

Cam asta a fost, simplu și relativ rapid. Vă doresc spor la treabă și poftă bună!

Urmărește-ne și pe Instagram!
Urmărește-ne și pe Facebook!
Comentarii
Nici un comentariu pentru această postare. Fii primul!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Rețete asemănătoare
Supă de broccoli cu legume
Supă de broccoli cu legume Supă de broccoli cu legume, o idee binevenită pentru vegetarieni sau pentru zilele de post și nu numai. Un aspect atrăgător multicolor și un gust...
Ciorbă de perișoare de pui a la grec
Ciorbă de perișoare de pui a la grec Azi o sa facem cea mai bună și mai delicioasă Ciorbă de perișoare de pui à la grec cu ingrediente simple și...
Cremă de morcovi cu linte roșie
Cremă de morcovi cu linte roșie Propunere de sezon și nu numai Cremă de morcovi cu linte roșie, un deliciu perfect pe tru zilele mohorâte și friguroase, mai ales dacă...