Ciorbă de cartofi cu afumătură și smântână ca în Ardeal

Ciorbă de cartofi cu afumătură și smântână ca în Ardeal

Supe și ciorbe 22 ianuarie 2020
12 p
Porții
30 m
Timp preparare
60 m
Timp gătire
90 m
Gata în
Bucătărie: Romaneasca
Masă a zilei: Prânz
Grad dificultate: Ușor

Ciorbă de cartofi cu afumătură și smântână ca în Ardeal

O Ciorbă de cartofi cu afumătură și smântână ca în Ardeal, ca la buna Măriuca mai bine zis, delicioasă și plină de arome.

Probabil cea mai mâncată ciorbă în sezonul iernii din partea bunicilor din Ardeal. E drept că ei nu o făceau cu cârnați și șuncă prea multă, ci cu jumări de slănină,  însă mie-mi place mult mai mult în această variantă.

Este usor acrișoară, cu gust și aromă de afumătură și usturoi, servită cu ardei iute sau “pișcători” cum le spuneau ardeilor iuți cei din Ardeal, numai bună pentru a te încălzi bine în acest sezon. Dar acum în zilele noastre o facem din ce în ce mai rar, probabil și datorită diversității, însă e binevenită de fiecare dată.

Bunica îi spunea zamă dă hilibe și nu trebuie să mă credeți pe cuvânt, însă când plecați prin Ardeal, cu siguranță, veți găsi multe restaurante care oferă acest produs.

Rămâneți alături pentru lista ingredientelor și modul de preparare și după aceea încă jumătate de oră în bucătărie, pentru a finaliza această ciorbă.

Pentru multe alte rețete de supe cu sau fără carne ori preparate de post  și multe altele, găsiți în secțiunea supe și ciorbe sau click pe fotografie 

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Cum se face Ciorba de cartofi cu afumătură și smântână ca în Ardeal

Ingrediente:

  • 100 g ceapă galbenă
  • 200 g ardei gras roșu
  • 250 g morcovi
  • 200 g păstârnac
  • 200 g țelină
  • 70 ml ulei vegetal
  • 5-6 căței de usturoi
  • 300 g afumătură, cârnat, șuncă (eu am pus din ambele)
  • 1 kg de cartofi roșii
  • 5 gălbenușuri
  • 300 g iaurt gras (eu am pus grecesc cu 10% grăsime)
  • 300 g smântână pentru gătit cu 32% grăsime
  • Tarhon după gust
  • 1 legătură de mărar
  • 200-250 ml zeamă de pe gogosari murați sau 30-40 ml oțet de pe ardei iuți.
  • O foaie de dafin
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

Curățăm zarzavaturile, le spălăm și le tăiem cubulețe. Ceapa și usturoiul le tocăm mărunt.

Cartofii îi curățăm și îi tăiem cuburi.

Tăiem cârnații și șunca felii.

Punem afumăturile într-o oală și le prajim la foc mare câteva minute până lasă grăsimea.

 

Adăugăm 3 litrii de apă și fierbem pentru aproximativ o oră sau până fierb de 80%.

Într-o oală punem uleiul, zarzavaturile, ceapa și usturoiul și le călim la foc mediu pentru 7-8 minute.

Adăugăm afumăturile cu tot cu supă, cartofii, foaia de dafin, tarhonul și fierbem la foc domol pentru 20-25 de minute sau până cartofii sunt fierți, dar nu sfărâmați. Punem și zeama de la gogoșarii murati sau de la ardeii iuți.

Mod de preparare pentru liezon:

Într-un castron încăpător punem 5 gălbenușuri cu smântâna, iaurtul și omogenizăm.

DBC9473D-B8EA-4E7F-BD5D-E9C833809A9B.jpeg

Cum adăugăm liezonul în ciorbă?!

De obicei aici se greșește cel mai mult. Pentru a obține o ciorbă omogenă și să nu se “brânzească ciorba” liezonul se Adaugă astfel: punem bolul cu compoziția de smântână lângă oala care încă fierbe pe foc mediu. Cu ajutorul unui polonic scoatem din ciorbă câte un polonic și-l adăugăm direct în compoziția de smântână amestecând continuu, cât se poate de mult, astfel încât să aducem compoziția de smântână la o temperatură cât mai aproape de cea din oală.

Verificăm de sare, iar dacă mai este nevoie mai adăugăm. Mare atenție, afumătură poate da suficientă sare, astfel încât să nu mai fie nevoie de extra.

Servim cu mărar tocat și ardei iuți. Spor la treabă și poftă bună!

Urmărește-ne și pe Instagram!
Urmărește-ne și pe Facebook!
Comentarii
Nici un comentariu pentru această postare. Fii primul!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Rețete asemănătoare
Supă de broccoli cu legume
Supă de broccoli cu legume Supă de broccoli cu legume, o idee binevenită pentru vegetarieni sau pentru zilele de post și nu numai. Un aspect atrăgător multicolor și un gust...
Ciorbă de perișoare de pui a la grec
Ciorbă de perișoare de pui a la grec Azi o sa facem cea mai bună și mai delicioasă Ciorbă de perișoare de pui à la grec cu ingrediente simple și...
Cremă de morcovi cu linte roșie
Cremă de morcovi cu linte roșie Propunere de sezon și nu numai Cremă de morcovi cu linte roșie, un deliciu perfect pe tru zilele mohorâte și friguroase, mai ales dacă...